Gå til sidens hovedinnhold

Forskere til kamp mot snegler

Artikkelen er over 14 år gammel

Kampen mot sneglene fortsetter.

Forskerne ved Arboretet i Bergen startet prosjektet 7. juni. Fire bed med fløyelsbomster ble plantet. For å se hvordan sneglene reagerte la forskerne fire ulike underlag rundt plantene: Kakao, kaffe, flis og bark.

En måned senere er alt spist opp, skriver Bergensavisen. Selv ikke kaffedekket kurerer sneglegruff, og Hermann Friele gnir seg nok i hendene over enda en potensiell kunde. For selv om det tok litt tilvenningstid, så likte sneglene kaffen også.

Spiser alt

Arboretet og Botanisk hage, som er en del av Bergen museum, er blant institusjonene som frykter Iberia-sneglen aller mest. Med sitt mangfold av planter må område være et eldorado for snegler. Til nå har de ikke møtt store hindringer, men frykten for framtidig snegleinvasjon fikk forskerne til å ta de slimete plageåndene på alvor. Dessverre for dem og den gjengse sneglebekjemper førte det ikke fram.

– Da vi plantet bedene var det tørt her, så da var det ikke så mye snegler. Men med regnet kom sneglene, og etter to uker var plantene oppspist, forteller forskningstekniker ved Arboretet Reidun Myking.

Unngå rusk

Alle de fire bedene er dekket av forskjellige typer underlag.

– Kaffe og kakao holdt ut lengst, sier hun og peker utover forskningsområdet.

7. juni ble de plantet. 20. juni var alt vekk. Men halvveis i prosessen var det tydelig at bark og flis var mest populært bland sneglene. Myking er dog ikke så sikker på om resultatene er til å stole på.

– Gartnerne mener det var mest gress i nærheten av barken og flisen, og det var tilfeldig at det ble spist først på disse, forteller hun og kan slå fast at snegleproblemet er ikke løst.

Men hun har likevel noen tips til fortvilte hageeiere.

– Klipp gresset og hold det tørt – og unngå å ha masse rusk hvor de kan gjemme seg, sier hun. (ANB)