Da politiet tok seg inn på badet, fant de noe som ikke hører hjemme i Norge

BESLAG: Politiet ga en kvinne i Skibotn en bot på 8000 kroner for å ha holdt to skilpadder hjemme på badet. Dette er for øvrig et illustrasjonsfoto.

BESLAG: Politiet ga en kvinne i Skibotn en bot på 8000 kroner for å ha holdt to skilpadder hjemme på badet. Dette er for øvrig et illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

To ulovlig importerte skilpadder i et akvarium på badet. Det endte i 8000 kroner i bot for Skibotn-kvinnen.

DEL

Beslaget er riktignok kuriøst, men slettes ikke uvanlig. Hvert år må Tollvesenet, politiet og Mattilsynet håndtere saker der nordmenn tar med seg eksotiske dyr inn i landet, til tross for at det ikke er lov.

Hittil i år har norske tollere tatt beslag i 95 levende reptiler, fugledyr og pattedyr.

For Skibotn-kvinnens del, endte et politibesøk i september i fjor i en bot 8000 kroner. Årsaken er at hun oppbevarte to skilpadder av arten terrapin, Trachemys scripta - også kjent som rødøret terrapin - i et akvarium på badet.

Kvinnen har nektet å godta forelegget og 25. november må hun møte i Nord-Troms tingrett.

LES OGSÅ: Sjekk hva Trym (5) fant i fjæra - i Nord-Norge!

Finnes unntak

Hold av eksotiske dyr i Norge er strengt lovregulert. Det er verken tillat å innføre, selge eller holde slike dyr i fangenskap, forklarer Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet.

- Det er et forbud som har vært gjeldende siden 1977. Det gjelder pattedyr og det vi kaller herptiler, altså krypdyr, padder, frosker, salamandere også videre. Begrunnelsen er at dette ikke er dyr som hører naturlig til i Norge og at derfor kan være vanskelig å gi dem et godt levemiljø utifra deres behov, sier hun.

Det er likevel enkelte nordmenn som har både skilpadder og reptiler hjemme. For som med mange regler, finnes det unntak.

- De som hadde skilpadder da forskriften kom, fikk lov å beholde dem. Så er det også mulig å søke om dispensasjon dersom man har allergier i familien som gjør det umulig å holde kjæledyr med fjær eller pels, forklarer Knævelsrud.

Kan mykes opp

Nordmenn som holder eksotiske dyr hjemme i dag, har dem gjerne i såkalte terrarier. På den måten prøver man å etterleve de eksotiske forholdene dyrene i utgangspunktet hører hjemme i.

- Så argumentet om at norsk klima ikke passer disse dyrene, er kanskje ikke det man snakker mest om i dag. Derfor foreligger det et forslag om å lempe på forbudet og tillatte noen arter skilpadder, krypdyr og amfibier, sier Knævesrud og forteller at forslaget nå ligger til vurdering hos Landbrus- og matdepartementet.

- Men inntil videre er et et der klart brudd på en forskrift hjemlet i dyrevelferdsloven, dersom man har eksotiske dyr hjemme, understreker hun.

Slangehold

I Troms politidistrikt, som altså har gitt Skibotn-kvinnen forelegget for skilpadde-holdet, er slike saker uvanlige. Men de dukker opp fra tid til annen, forteller Thomas Rye-Holmboe, fungerende påtaleleder i politidistriktet.

- Jeg har vært med på at det har vært gitt reaksjoner for hold av slanger, forteller han.

Det er likevel ikke slik at politiet aktivt er ute og leter etter eksotiske dyr. Som regel beslaglegges disse på vei inn i Norge av Tollvesenet, før de deretter overleveres Mattilsynet.

- Politiet er satt til å håndheve mange lover og når vi blir kjent med at det foregår noe som er straffebelagt, vil vi normalt reagere. Men politiets virksomhet er til dels styrt av omgivelsene ved at det kommer personer til oss som mener seg krenket og anmelder et forhold. Så kan politiet også selv opprette saker der vi mener at det foregår noe straffbart, sier Rye-Holmboe.

- Dette er vel den typen saker der vedkommende som holder disse dyrene, neppe selv varslet politiet, legger han til.

Kan avlives

Beslaglagte dyr blir først og fremst send tilbake til det landet de er hentet fra. I de tilfellene dette ikke er mulig, er alternativet avliving eller omplassering til dyrepark, heter det på Mattilsynets hjemmesider.

Hvilken skjebne Skibotn-skilpaddene gikk i møte, er imidlertid ukjent.

Artikkeltags