Gå til sidens hovedinnhold

- Katter og hunder, rein og sauer kan gå fritt rundt. Men når en liten kanin hopper rundt, da kommer Mattilsynet ...

Artikkelen er over 6 år gammel

Mandag får familien Skum og kaninen Bensin besøk.

Familien Skum har kanin. Tidligere hadde de både kaninen Lille og kaninen Bensin. Men i følge Charlotte Skum ble Lille så skremt av løshunder som bjeffet rundt buret, at den rett og slett døde av stresset.

Kaninen Bensin lever. Og den lever et ganske fritt liv midt i sentrum av bygda Burfjord i Kvænangen kommune i Troms. For gjennom sine fem leveår har den blitt så tam, at den får gå fritt omkring på familiens eiendom på dagtid. Den har et eget lite hus den kan trekke seg tilbake i når den vil - og som den sover i om natta, i følge familien.

LES OGSÅ: Dyrlegen har ikke sett lignende på 20 år 

Kontaktet av Mattilsynet

I følge matmor Charlotte Skum ringte Mattilsynet fredag ettermiddag for å varsle sin ankomst til Burfjord mandag formiddag. Med beskjed om at de var varslet om at kaninen hopper løs omkring i hagen. Nå ville de sjekke dyreholdet i familien Skum.

- De er selvfølgelig hjertelig velkommen på besøk. Jeg synes det er fint at Mattilsynet tar henvendelser på alvor. Men jeg synes det er litt komisk at noen har varslet dem på grunn av en liten hoppende kanin som går løs, når Burfjord ellers er full av  løshunder, streifende katter - og på sommerstid - rein som vandrer rundt i hagene, sier Skog og ler.

Mattillsynet skal komme fra Storslett. En tur som er cirka 150 kilometer tur-retur.

- En liten attraksjon

Ingen vet hvor haren hopper. Kaninen Bensin hopper, i følge Skum, aldri utenfor familiens eiendom.

- En gang satt den helt ute på veiskuldra, men den holder seg tett til huset. Den er så tam at den er det nærmeste vi kommer en hund.

Det var egentlig hund de tre barna i familien ønsket seg. Men på grunn av allergi, ble det heller kaniner. Først to. Nå bare en.

- Den er nesten en liten attraksjon i Burfjord. Ungene som kommer med skolebussen bruker å se etter den og våre egne barn er veldig opptatte av Bensin, sier Skum som mener lille Bensin lever et godt liv i familien.

LES OGSÅ: Cecilie håper å kunne samle inn 36.000 for å berge unghunden Darwin 

- Har nok flere oppdrag

- Jeg frykter ikke Mattilsynets besøk, nei. Men jeg undrer meg jo over at de kjører så langt på statens regning for en liten tam kanin. De burde heller tatt turen for å se på det som jeg anser som et reellt problem her: Antall løshunder og løskatter.

Avdelingssjef for Troms og Svalbard, Arne Mjøs, sier søndag kveld til Nordlys at han ikke er kjent med kanin-saken i Burfjord.

- Jeg regner med vi har fått en bekymringsmelding om dyrehold, og da tar vi henvendelsen alvorlig, sier Mjøs.

Han regner med Mattilsynet har flere ærender i området mandag, og dermed har flere oppdrag på de milene de skal kjøre.

Det lyktes ikke Nordlys å komme i kontakt med regiondirektør Harry Pedersen.

LES OGSÅ: Henriette og Ida fra Tromsø satt streikefast i tre dager. Med seg hadde de en hund og en katt.

LES OGSÅ: Resistente bakterier oppdaget hos gris i Troms

Kommentarer til denne saken