Gå til sidens hovedinnhold

Gir du dette til hunden din, kan den dø

Artikkelen er over 4 år gammel

Høytid for å gi firbeinte livsfarlig kost. Her er ekspert-rådene du må følge.

AN.NO: Julematen som vi mennesker spiser er ikke bra for hunden din, og i verste fall kan det ende i tragedie, skriver Tryg forsikring i en pressemelding.

I julen opplever veterinærer en kraftig økning av dyr som trenger behandling.

– Hunder tåler som regel ikke fremmed mat, og fet julemat samt julesnop som sjokolade kan føre til alvorlig magetrøbbel og forgiftning hos hunder, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Farlig

Der vi trykker i oss ribbe, sjokolade og julekaker uten å riskere annet enn at dogeribuksa kanskje ikke passer over nyttår, kan det i verste fall bety døden for våre firbente venner.

– Den vanligste juleskaden er hunder og katter som har spist noe de ikke skulle. For hundene sin del er det oftest alle typer sjokolade, men også druer, rosiner, store bein, bolledeig og ting som kan sette seg fast i mage-tarm-kanalen, sier veterinær Tor Kvinge.

Men det er ikke bare maten som kan være farlig, og for katter er julepunt og giftige planter den største trusselen.

– Vi ser helt klart en økning i antall hunder og katter som trenger behandling på grunn av julen. Årsaken er at det ligger mer rester fremme enn vanlig, som for eksempel sjokolade, sier Kvinge.

Dyrt

Om uhellet først er ute kan det bli dyrt. I verte fall kan prisen for å behandle en pinnekjøtt-forgiftet hund komme opp i titusenvis av kroner.

– Forgiftningsskader øker i juletiden, men erfarne hundeeiere vet at tradisjonell julemat og julesnop for oss mennesker kan være farlig å få i seg for våre firbeinte venner, sier Brandeggen

Her er Trygs tips for å unngå at julen blir en kattepine:

JULEKVELDEN: Pass på innpakningspapir og innpakningsbånd. Disse kan kvele katter. Ikke fall for fristelsen å gi kjæledyrene salt eller søt mat.

SJOKOLADE: Må unngås! Mørk sjokolade kan i verste fall føre til alvorlig forgiftning. Kakaobønner inneholder Teobromin som er giftig for hunder. Alle produkter som inneholder kakaobønner kan derfor potensielt forårsake forgiftning hos hunder. Hunder som får i seg mye mørk sjokolade kan dø av det. 140 gram sjokolade kan ta livet av en hund på 25 kilo.

BAKST: Gjærdeig kan sprenge på i magesekken og føre til alkoholforgiftning.

BRANNSKADER:
Vær forsiktig med levende lys, åpne peiser og varme gryter. Hver jul brannskades hunder og katter. Tynne ledninger med julelys kan være fristende å tygge på for katter og valper.

JULEBLOMSTER: Julestjernen er giftig, det samme er flere andre blomstertyper. Hold dyrene unna!

KAST RESTENE: Pinnekjøtt og ribbe er farlig for hunder. Ikke fall for fristelsen å gi hunden din restene fra julemiddagen. I beste fall må du takle en ubehagelig hundediaré, mens hunden har det vondt. Hunden kan bli alvorlig syk av julemiddagen din.

AKUTT NYRESVIKT: Druer og rosiner er også farlig. Tryg Forsikring har hatt saker hvor hunder har fått akutt nyresvikt. Kun et par druer kan føre til alvorlige mageskader hos små hunder.

HA KULL I HUSET: Flytende kull eller kull i pulverform bør en ha i huset. Om hunden har fått en lett forgiftning eller løs mage kan flytende kull hjelpe. Medisinsk kull er effektivt mot ulike forgiftninger, og du får kjøpt det på apoteket. Det som er bra er at det tar til seg giftstoffene, og gjør at de binder seg i magen.

NOE SNACKS ER BRA: Hunder skal ikke ha snacks og mat som du koser deg med. Men det er unntak; en hund kan trygt få gulrot, agurk og eple å gnage på. I tillegg finnes det mye godsaker å få kjøpt hos veterinær og dyrebutikk som er sunt og godt for hunden din.

BE OM HJELP HJELP: Dersom du mistenker hunden din for å ha spist noe som kan være farlig, eller du ser at allmenntilstanden er nedsatt, er det viktig å kontakte en veterinær. Ved forgiftning kan Giftinformasjonen kontaktes på tlf. 2299 1300.

Kommentarer til denne saken