Færre drukningsulykker så langt i år

Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

38 personer druknet her i landet i første halvår, seks færre enn i de første seks månedene i fjor. Én av ulykkene skjedde i Troms.

DEL

Menn over 50 år er overrepresentert i statistikken.

I juni druknet ti personer i Norge, ni menn og en kvinne. Det er to flere enn i juni i fjor. Tre av dem som druknet i juni var utenlandske statsborgere som omkom mens de fisket, skriver NTB.

Drukningsulykkene er jevnt fordelt over landet. I juni mistet to personer livet i drukningsulykker i Nordland, mens én person druknet i Troms, Finnmark, Møre og Romsdal, Hordaland, Sør-Trøndelag, Vestfold, Akershus og Telemark, viser statistikk fra Redningsselskapet.

Få hadde redningsvest

Av de ti som druknet, er det kjent at to hadde redningsvest. Én hadde ikke redningsvest, men det foreligger ikke opplysninger for de sju andre.

Tolv av drukningsulykkene i første halvår skjedde i forbindelse med bruk av fritidsbåt, mens ni skjedde etter fall fra land/brygge.

Seks av de 38 som druknet i årets første seks måneder, var utenlandske statsborgere. Tre kom fra Tyskland, en fra Polen, en fra Sverige, mens nasjonaliteten for den sjette blir oppgitt som til «østeuropeisk».

Det er ikke opplyst om noen av dem som druknet i første halvår var påvirket av alkohol.

LES OGSÅ: Myre: Eldre mann omkom etter drukning

Sjekk vesten årlig

Berg minner alle som skal ferdes på sjøen om at det er viktig å sjekke redningsvesten.

– De nye oppblåsbare vestene må sjekkes årlig, sier Berg.

Vest med faste flyteelementer er mest utbredt i Norge, men oppblåsbare redningsvester haler innpå. 40 prosent har i dag oppblåsbar redningsvest. En brukerundersøkelse Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har utført i samarbeid med Redningsselskapet viser at én av tre aldri kontrollere redningsvesten.

– Så mange som ni av ti vet ikke hvordan den oppblåsbare redningsvesten, populært kalt pølsevest, skal vedlikeholdes. Det kan bety falsk trygghet å gå med en oppblåsbar redningsvest som det ikke er sjekket at fungerer, sier Berg.

Tiltak mot barn og unge

Redningsselskapet har satt inn flere tiltak for å forebygge drukning, spesielt tiltak rettet mot barn og unge.

– Vi har blant annet en egen sommerskole for barn mellom ni og 12 år der vi lærer bort sjøvett, og der rundt tusen barn kysten rundt deltar, sier Torgeir Nergaard Berg, som jobber med kurs, opplæring og forebyggende arbeid i Redningsselskapet.

Redningsselskapet har også sommerleir både på land og til sjøs for unge mellom 14 og 18 år der de kan ta båtførerprøve. De har også utarbeidet sjøvettsopplæringstiltak for elever fra 1. til 10. skoletrinn.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken