Gå til sidens hovedinnhold

Trump sparker utenriksministeren

Artikkelen er over 3 år gammel

President Donald Trump sparker utenriksminister Rex Tillerson og vil erstatte ham med CIA-sjef Mike Pompeo.

– Han vil gjøre en fantastisk jobb! skrev Trump på Twitter tirsdag.

Tillerson fikk beskjed om å trekke seg fredag, ifølge Washington Post. Utenriksministeren måtte dermed komme seg hjem fra en reise i Afrika tidligere enn planlagt.

Bare noen timer etter at han var tilbake, ble skiftet av utenriksminister offentliggjort.

– Jeg vil takke Rex Tillerson for hans tjeneste. Mye er blitt oppnådd de siste 14 månedene, og jeg ønsker ham og familien hans alt vel, sier Trump i en uttalelse til avisen.

Nord-Korea

Gina Hapsel, nestleder i CIA, antas å overta etter Pompeo. Hun blir i så fall den første kvinnelige sjefen for etterretningsorganisasjonen.

Både Hapsel og Pompeo må imidlertid godkjennes av Kongressen.

Skiftet av utenriksminister skjer i forkant av mulige samtaler mellom Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. I tillegg har Trumps nye ståltoll økt risikoen for handelskonflikter med en rekke ulike land.

Den amerikanske regjeringen skal også i gang med flere runder med handelssamtaler.

Siste mann ut

Tillerson er den siste i en lang rekke Trump-medarbeidere som har vært nødt til å trekke seg eller blitt sparket. Blant dem er sjefstrateg Steve Bannon, nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, stabssjef Reince Priebus og FBI-sjef James Comey.

Det har lenge gått rykter om et anstrengt forhold mellom Trump og Tillerson, som tidligere var toppsjef for oljegiganten Exxon Mobile. I fjor høst meldte TV-kanalen NBC at Tillerson hadde kalt Trump en idiot – noe utenriksministeren selv aldri direkte benektet.

Ifølge Washington Post mener Trump at Tillersons tenkemåte har vært «too establishment» – for tett knyttet opp mot USAs tradisjonelle eliter.

- Ministrene lever farlig

– Trump har tidligere kritisert Tillerson, så det var ikke helt uventet. Han har kritisert ham offentlig, akkurat som han gjorde med justisministeren, så man lever litt farlig som minister under Trump, sier Blanck, professor i Nord-Amerika-studier ved Universitetet i Uppsala.

Forskeren legger til at det ikke er helt uvanlig at amerikanske utenriksministre byttes ut underveis i en presidentperiode. I dette tilfelle er det snakk om en mann som, ifølge NBC News , skal ha omtalt president Trump som en «idiot» under et møte i juli.

I oktober ba presidenten på sin side Tillerson om å slutte å «kaste bort tiden». Dette i forbindelse med Tillerson forsøk på å få til forhandlinger med Nord-Korea.

– Denne avgjørelsen har ligget i lufta en stund, sier professor Dag Blanck.

På spørsmål om hva som kjennetegner Tillersons erstatter, CIA-direktøren Mike Pompeo, sier Universitetet i Uppsala-professoren Blanck følgende:

– Han er en person som ligger litt nærmere Trump enn det Tillerson har gjort.

Kommentarer til denne saken