- Det er i nord de gode historiene er

PRIX EUROPA: - Jeg ble både overrasket og veldig glad over nominasjonen. Nå håper jeg det gjør at flere får opp for dokumentaren, sier filmskaper Fridtjof Kjæreng. Foto: Ole Åsheim

PRIX EUROPA: - Jeg ble både overrasket og veldig glad over nominasjonen. Nå håper jeg det gjør at flere får opp for dokumentaren, sier filmskaper Fridtjof Kjæreng. Foto: Ole Åsheim Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

For tredje gang er Fridtjof Kjæreng nominert til den prestisjefylte Prix Europa. Nå jakter han nye historier i nord med base i Tromsø.

DEL

Hos Sikt Media i Søndre Tollbodgate har filmskaper Fridtjof Kjæreng leid seg kontorpult. Tromsøværingen som har vært i Nord-Norge i hele år, bortsett fra én måned og ønsker seg leilighet i 9000-byen.

Tilhørighet og historier

- Jeg har bodd størsteparten av tida sørafor de siste 25 årene. Som ung er man der ting skjer. Med årene trekker man noen konklusjoner, som at for meg er det å være i nærheten av naturen veldig viktig. Det har også med en følelse av tilhørighet å gjøre. Og at jeg ser at det er mange historier fra Nord-Norge - det er spennende folk og natur oppe, sier Kjæreng som nå utvikler flere dokumentarer i Troms. Mer vil han ikke si. Ennå.

Veldig overrasket

- Hva var reaksjonen da du fikk vite at En prest og en plage var nominert til Prix Europa i Berlin i kategorien beste TV dokumentar i Europa?

- Det var veldig overraskende. Du kan si at jeg hadde ikke trodd at en film om en norsk prest med sterkt verdikonservativt syn som mange mener virker provoserende i dag skulle gå gjennom til en sånn festival.

Ut i verden

Les anmeldelse av filmen her:

- Hva skjer med dokumentaren nå?

- Den har vært vist på SVT. Nå skal den vurderes av den amerikanske kringkasteren PBS og jeg håper deltakelsen i Prix Europa gjør at flere får øynene opp for den.

Prix Europa foregår i perioden 18.-23. oktober 2015 og regnes som den mest prestisjefylte prisen for allmennkringkasterne i Europa. Filmregissør Fridtjof Kjæreng har som eneste nordmann vunnet TV-prisen hele to ganger tidligere. Sist gang i 2011 med TV-serien Snøballkrigen- om livet til innbyggerne i Vardø. Kjæreng vant tidligere i år Gullrutens fagpris som beste regissør for En prest og en plage. Av 664 påmeldte filmer var det 23 som kom igjennom nåløyet til Prix Europa.

En prest og en plage hadde stor suksess på norske kinoer våren 2014. Dokumentaren omhandler ekteparet Børre og Ragnhild Knudsen. Børre Knudsen er prest og var en av Norges mest markante abortmotstandere. Han ble en av Norges mest forhatte menn. Filmen følger ekteparets kamp med å forsone seg med fortiden og den smerten abortkampen har påført dem og barna. Børre Knudsen gikk bort helgen før filmen fikk førstegangsvisning på NRK.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken