Gå til sidens hovedinnhold

Dediserer stor romjulsfest til sin døde venn: – Betyr mye å gi ham et siste farvel

Artikkelen er over 4 år gammel

– Han var et stort forbilde uten at jeg tror at han visste det.

Få tilgang til alt innhold på nordlys.no. Nordlys+ 8 uker for kun 99,-

Tidligere Fløya-, TUIL-, TIL- og Lyn-spiller Bjørn Lidin Hansen gikk bort i oktober i år, 27 år gammel.

Han hadde gitt kreften et ansikt, ved å være åpen om sykdommen som fotballprofil. Den ble han erklært symptomfri fra, og familien har i ettertid vært åpen om at bortgangen skyldtes en utmattelsesdepresjon han ikke lenger klarte å leve med.

Den suksessrike og veldedige romjulsturneringen The Ribbz i Tromsø har i år valgt å tilegne turneringen til Bjørn Lidin Hansen.

De som styrer turneringen er Christian Justad Tønsvoll, Ola Rismo, Simen Johansen, Alexander Samuelsen, Fredrik Bakkelund, Eirik Moen og Kristoffer Lockert – som alle i større eller mindre grad var venner og bekjente av Lidin Hansen.

– Det blir vemodig

– Det kom et initiativ om dette fra Amund Viksås (en annen venn av Lidin Hansen), så har vi koblet inn Bjørns mor Ewa. Det blir blant annet en appell, og en vennskapskamp med hans gamle Fløya 1988-lag, der blant annet Ruben Yttergård Jenssen har sagt at han stiller, forteller Justad Tønsvoll.

Det bekrefter også Yttergård Jenssen overfor Nordlys.

Justad Tønsvoll mener det er helt naturlig å hedre vennen deres når de har muligheten til det.

– Bjørn var en gutt som i ungdomstida betydde veldig mye for lokalfotballen. Han hadde ferdigheter og viste andre hvor mye som skulle til for å nå langt. Han var et stort forbilde uten at jeg tror at han visste det. Det betyr mye å kunne gi ham et siste farvel i en hall der han brukte veldig mye tid.

– Han ble også en legende i Lyn. Det er ikke alle som blir det. Det å få koble hans navn til turneringen, med god hjelp av familien, betyr mye, mener Justad Tønsvoll.

– Det blir vemodig. Vi mistet en god, gammel kamerat og hedersmann – som vi nå har lyst til å hedre, legger han til.

Mor Ewa Lidin setter stor pris på tiltaket fra sønnens gamle venner.

– Jeg har opplevd at samholdet i fotballmiljøet har vært mye større og varmere enn det jeg hadde trodd tidligere. Det har gått opp for meg hva lagidrett kan bety, sier hun til Nordlys.

(Saken fortsetter under bildet.)

 

Runder 200.000 kroner til gode formål

Arrangementet The Ribbz kommer i år som i fjor til å gå over to dager, der turneringen med 80 lag og et kjendislag går av stabelen 30. desember. Det jobbes for tiden med å få spillere på plass til årets kjendislag.

Her vil alt overskudd som vanlig gå til et veldedig formål, som per nå ikke er bestemt.

Ribbz-gjengen ga for to år siden 90.000 kroner til Kreftforeningen, og i fjor 60.000 kroner til Bymisjonens Ilag-prosjekt.

– Vi kommer sannsynligvis til å runde 200.000 kroner totalt etter årets turnering, som vi har fått gi til fine tiltak. Det synes vi er veldig gøy, sier Christian Justad Tønsvoll.

Gratis barnefest

Dagen før selve turneringen blir det, som i fjor, en åpen og gratis barnedag i Skarphallen. I romjula 2015 samlet det arrangementet rundt 800 unger og over 1000 mennesker i hallen.

– Det var helt fantastisk i fjor, og det var vel ikke noe som gikk galt. Vi går nå inn i en tid med et latterlig kjøpepress. Da vil vi ha fokus på aktivitet og at alt er gratis, sier Justad Tønsvoll.

I den sammenheng støttes de av Kirkens Bymisjon og Sparebanken Nord-Norge. Sistnevnte går inn med 20.000 kroner – penger de før brukte på helt andre ting.

– Det som har fenget oss ved dette er at man får inkludert ungene, og at det er gratis og dermed ikke forskjell på noen. I banken har det vært sånn før rundt juletider at man har kjørt rundt med konfektesker og andre julegaver til forretningsforbindelser. I det siste har vi bestemt at vi heller legger det i en veldedig julepott, og da sender et kort til våre forbindelser om hva det går til. Nå har det blitt en gave på 20.000 kroner til dette prosjektet, forteller Lars Nymo Trulsen i Sparebanken Nord-Norge.

Justad Tønsvoll og co. lover også i år musikk, moro, aktiviteter av ulik art og god stemning på barnefesten 29. desember. Men ikke mat.

– Vi dropper det i år, og har heller et rom på to timer, der det er «kom, ras fra dere og dra hjem igjen». Vi forventer nok i hvert fall samme antall som i fjor, sier Christian Justad Tønsvoll.

Klar for to dager i romjula med uhøytidelig fotballmoro for tusenvis – og et innslag av alvor, heder og vemod.

 

Kommentarer til denne saken