Gå til sidens hovedinnhold

Disse kan bli Årets nordlending

Artikkelen er over 1 år gammel

Du stemmer ved å sende en epost med navnet på din kandidat til nordlending@nordlys.no

For 30. gang skal vi kåre «Årets nordlending».

Det vil si: Dere kårer «Årets nordlending».

Du kan avgi din stemme med å sende en epost med navnet på din kandidat til: nordlending@nordlys.no.

De siste ukene har vi bedt leserne være med å nominere kandidater til å bli Årets nordlending i Nordlys.

Engasjementet har vært stort, og det har kommet inn en lang rekke forslag til kandidater fra hele landsdelen.

Det er jevnt i avstemmingen. Vi forlenger derfor fristen, og håper å få inn flere stemmer. Kåringen avsluttes torsdag klokken 14.00.

Her er de ti personene du kan stemme fram til å bli Årets nordlending 2019

Olaf Jacobsen:

Tromsøværingen, anestesisykepleieren og medmennesket Olaf Jacobsen stoppet opp der mange hastet forbi. Han er mannen som slo alarm da han oppdaget den forlatte barnevogna på gangveien langs Kvaløyveien, og dermed fikk satt i gang en enorm redningsaksjon på Fagereng. Han fikk stoppet en annen forbipasserende, og sammen fulgte de fotsporene som gikk ned i fjæra. En mor og to barn har mistet livet i Fagereng-tragedien. Den yngste jenta er fortsatt i live og ble torsdag 11. desember, ni dager etter at tragedien rammet, sendt fra Rikshospitalet og til UNN. Olaf Jacobsen, som har 40 års erfaring som anestesisykepleier og 50 års erfaring som hjelpekorps-mann i Røde Kors, spilte en helt avgjørende rolle i forbindelse med redningsaksjonen. Han var både den første som meldte til nødetatene om at noe forferdelig hadde skjedd, men han kastet seg også rett inn i rollen som redningsarbeider og ga livreddende førstehjelp til den yngste av barna som ble funnet i sjøen. Han ble en del av teamet som fulgte med jenta i ambulansen til UNN. Her ble han værende hele kvelden.

Hilde Sagland

Hilde Sagland fra Målselv, eller bare Tog-Hilde, har jobbet utrettelig for Tromsbanen i årrekke. Sagland har bygget en egen perrong hjemme på Olsborg og hver eneste lørdag i mange år har hun bret bål for togsaken ved varden like ved brua som går over Målselva ved Olsborg. Hun har diskutert, debattert og stått på for å få realisert jernbanen. Hun har faktisk tatovert ordet «Tromsbanen» på armen. Mange har ristet på hodet til Hilde gjennom årenes løpe og sagt at det bare er å gi opp. Det har om mulig gitt henne og hennes medspillere enda mer stå-på-vilje. Og i årets valgkamp ble jernbanesaken ekstremt viktig, og nå er saken på de fleste topp-politikernes lepper og Nord-Norge-banen har ført til heftig debatt lokalt. På kort tid har den politiske vinden snudd, og det samme har engasjementet blant nordlandinger flest. Det har nærmest blitt et folkekrav, og en meningsmåling fra Nordlys viser at over 79 prosent av innbyggerne ønsker jernbane. Det hadde neppe skjedd uten pågangsmotet til Hilde Sagland.

Knut Bjørklund

Den nylig avgått leder av Troms Idrettskrets Knut Bjørklund har gjennom ord og handling gjennom en årrekke vist seg som en ildsjel og talsmann med et bankende hjerte og brennende engasjement for idretten og Nord-Norge. Helt siden 1997 har Bjørklund vært involvert i styret i idrettskretsen i Troms. De siste elleve og et halvt årene som leder. Få, om noen, kan hamle opp mot hans vilje for å tale idrettens sak. Med saklige argumenter har han kjempet og vunnet fram i mange kampsaker. OL i Oslo, åpenhetssaken og verdidebatten er tre ganske ferske eksempler. Etter avsløringene om vill pengebruk i Sotsji-OL krevde for eksempel Bjørlund at daværende styreleder Tom Tvedt måtte gå, og til slutt måtte nesten hele styret gå av.

Ramona Lind

Ramona Linds sønn Charlie Dan ble påkjørt av et vogntog på E8 i januar. Mens sønnen svevde mellom liv og død på UNN, tok hun kampen om trafikksikkerheten på nordnorske vinterveier og fokus på tungtransportaktører og kontrollvirksomheten av disse. Hennes sønn måtte betale den høyeste prisen av alle, han mistet livet. Men Ramona Lind kjemper videre. Allerede sist vinter fikk Statens vegvesen ordre om å ha langt hyppigere kontroll ved grenseovergangene inn til Norge, og fra nyttår innføres strengere regler med tanke på dekkutrustning. Ramona Linds kamp har gitt en helt ny bevissthet rundt forholdene langs norske vinterveier.

Asbjørn Sandøy

Asbjørn Sandøy er best kjent bak navnet «Kokkejævel». Gjennom sin blogg har han satt døra på vidt gap til eget liv, og forteller på en jordnær måte åpenhet om de største sorger, og suksess, fiasko og hverdagsliv. Han har fått stor oppmerksomhet for måten han deler fra eget liv. I Alta driver han to serveringssteder, og på den ene plassen, Hoftepluss, har han utelukkende har fokus på kortreiste og lokale råvarer. Asbjørn har, i tillegg til å berette vidt fra eget liv gjennom bloggen sin vist seg som en god ambassadør fra Nord-Norge, nordnorske råvarer og matkultur.

Vilde Nilsen

Vilde Nilsen fra Tromsø er skiløper for Kvaløysletta skilag. I vinter gjorde hun rein bord og tok med seg fire gull og en bronse fra Pará-VM på ski og hun herje i verdenscupen. Gjennom sommeren har hun tydelig lagt ned en solid treningsdose, for allerede i det første verdenscuprennet denne sesongen gikk hun helt til topps. Livet har slettes ikke alltid vært en dans på roser for den blide idrettsutøveren som startet «karrieren» som treåring på onsdagsrenn i hjembyen. I niårsalderen måtte på UNN opptil tre til fire ganger hver uke over en lang periode. Det startet med at foten hovnet opp. Etter lang tid, som åtteåring, fikk hun den sjeldne bindevevssykdommen lineær sklerodermi. Sykdommen gjorde at venstre bein ble kortere, fikk nedsatt bevegelighet og mindre muskelmasse. Men hun sluttet hun ikke å gå på ski. Ga aldri opp. Tvert imot. Hun satte seg høye mål og har jobbet hver dag for å nå dem, og nå er hun i verdenstoppen.

Hans Olav Holtermann-Eriksen

Mange har blitt kjent med Hans Olav Holtermann-Eriksen og hans imponerende mange jern i ilden gjennom TV Norges TV-serie «Jakten på Nordlyset». Han har ledet an i oppbyggingen av vinterturismen i Troms og har bygget opp flere store selskap: Bla Lyngsfjord Adventure/Camp Tamok, Arora Spirit og Malangen Resort. I dag er Holtermann-Eriksen involvert i fem reiselivsbedrifter. Han har samtidig vært drivende for å utvikle reiselivet i nord, og innføre en sertifiseringsordning. Dette ved siden av to kommuneoverlegejobber.

Dagny

Dagny Norvoll Sandvik har vist fram Nord-Norge for verden gjennom høyttalerne. Musikeren fra Tromsø har jobbet over mange år for å etablere seg som artist, og slo for alvor igjennom i 2016 med låten «Backbeat». Siden da har hun klart det mange artister ikke klarer, nemlig å følge opp suksessen. Både i 2017, 2018 og i 2019 har hun blitt nominert til Spellemannpriser, og i år ble hun både nominert i kategorien «Årets låt» og i kategorien «Årets låtskriver».

Bilal Saab

Bilal Alexander Saab fra Hasvik har i år gått fra å være nokså anonym til å bli gjenkjent av alle, etter at han gikk til topps i den åttende sesongen av NRKs populære TV-program Stjernekamp. Sanger og musikeren som er frontfigur i bandet NorthKid har gått musikklinja i Alta, og imponerte uke etter uke i TV-ruta. I fjor var det finnmarkingen Ella Maria Isaksen Hætta som vant stjernekamp, og mange mente det var store sko for Bilal å fylle da han i år skulle forsvare Finnmarks ære. Han gjorde alle skeptikerne til skamme og sang seg inn i hjertene til hele Norge.

Sondre Justad

Sondre Justad fra Henningsvær og Berg i Lofoten er kanskje den mannen som har spredt mest kjærlighet og glede til det nordnorske konsertpublikumet de siste årene. Gjennom en lang rekke store og små konserter har røsket tak i hele følelsesregisteret til mange tusen nordmenn og sørget for høyrøstet allsang med låter som «Riv i hjertet», «Ikke som de andre», «Nu har du mæ», «Paradis» «Fontena på Youngstorget», «Alt var mye bedre før» og ikke minst «Tida vi bare hva». Og lista kunne fortsatt. Justad har levert et imponerende antall fengende hits som også har fått massiv rotasjon på radio, og sånn har han eksponert hele landet for nordnorske gloser, gleder og smerte. Han har i tillegg et stort hjerte og et brennende engasjement for Nord-Norge. Etter å ha gjort et imponerende antall konserter «over alt» her til lands, har han nå bestemt seg for å ta en lang pause. Han er ikke utbrent, sier han selv. bare sliten. Det har neppe vært et enkelt valg midt i kometkarrieren. Han har selv sagt at det river i hjertet å ta pause. Dette viser at Justad er moden, og har en evne til å lytte til egen kropp. Det er veldig bra. Vi gleder oss til å høre mye mer fra Justad i årene framover.

Du kan avgi din stemme med å sende en epost med navnet på din kandidat til: nordlending@nordlys.no.

Kommentarer til denne saken