Gå til sidens hovedinnhold

Dette kunne fort gått virkelig galt

Artikkelen er over 6 år gammel

Politiet vinket 26-åring med kebabvogn inn til siden.

En 26 år gammel mann er av Nord-Troms tingrett idømt en bot på 7000 kroner - subisidært fengsel i 14 dager - for brudd på veitrafikkloven.

Bakgrunnen er en kjøretur med en matvogn på slep 21. oktober i fjor. Samme dag hadde mannen vært i Tromsø og kjøpt vognen, som han planla å bruke som utsalgssted for mat.

Under hjemturen langs E8 ble han stanset av politiet på Fagernes i Ramfjorden. Som bildet over illustrerer, hadde en luke på vogna åpnet seg og stakk om lag 1,3 meter ut på siden i en høyde på rundt 2,3 meter.

Sneiet hodet på fotgjenger

Det hele ble oppdaget noe tilfeldig av en politibetjent som var ute som instruktør på utrykningsopplæring. Betjenten fikk signalisert til 26-åringen at han måtte stoppe etter å ha observert luken stikkende ut fra matvogna.

Da kunne det ha gått virkelig galt.

For idet mannen bremset opp for å kjøre inn til siden ved en kiosk, streifet den åpne luken like over hodet på en fotgjenger - før den deretter kolliderte med en stolpe langs veien.

«Den åpne luken representerte et ikke ubetydelig farepotensial som til dels ble realisert ved kollisjonen mellom luken og en stolpe», heter det i dommen fra Nord-Troms tingrett, som ble avsagt i forrige uke.

Hadde skrudd igjen luken

I utgangspunktet nektet 26-åringen å godta forelegget han ble gitt for ikke å ha opptrådt med tilstrekkelig aktsomhet i trafikken. Dermed endte saken for retten, der mannen forklarte at han aldri fikk vite hvordan han skulle sikre sideluken av vedkommende som solgte ham matvogna.

Før han kjørte fra Tromsø, hadde han imidlertid skrudd den igjen og sikret annet løsøre som lå inne i vogna. Likevel åpnet altså luken seg under kjøreturen - uten at sjåføren var klar over det.

Det ser ikke retten noen grunn til å tvile på, men konkluderer med at han ikke har opptrådt «tilstrekkelig hensynsfullt, aktpågivende og varsomt» og dermed brutt veitrafikkloven.

Må betale saksomkostninger

26-åringen hadde heller ikke montert tilleggsspeil på bilen og hadde derfor begrenset sikt bakover. I tillegg manglet det lys på høyresiden av matvogna. Sjåføren var klar over det, men forklarte for retten at han trodde det skulle gå greit siden det var lyst ute.

Foruten boten på 7000 kroner må mannen betale saksomkostninger på 500 kroner.