Gå til sidens hovedinnhold

Dette flagget provoserer: – Det kan umulig være lov

Artikkelen er over 1 år gammel

– Ikke alt er lov i kunstens navn. Om man tar livet av en mann og kaller det kunst, er det likevel et drap, sier kuratoren.

For abonnenter

Utenfor Kunstforeningen i Tromsø henger det norske flagget i flaggstanga, men utenfor det kommunale bygget er flagget tilgriset med olje.

Det er meningen.

– Jeg forstår at når man bruker nasjonalflagg i kunsten, så er det et ømtålig tema, sier Leif Magne Tangen, som er intendant ved Tromsø Kunstforening.

Lovlig?

Flere av dem som har utsikt mot flagget har reagert på at det norske flagget blir behandlet på denne måten.

– Som tidligere forsvarsmann reagerer jeg på dette. Det er ikke slik man respekterer flagget vårt. Jeg lurer på om det i det hele tatt kan være lovlig, sier Roger Karlsen, som er direktør på Mack, som holder til over gata.

– Det er flere her som har reagert på dette, sier Karlsen.

Også fylkesmann i Troms og Finnmark stiller spørsmål ved om kunsten i det hele tatt er lovlig.

– Dette er neppe i tråd med flaggloven. Alt bør ikke være lov i kunstens navn, sier Elisabeth Aspaker.

– Jeg har ikke undersøkt hva flaggloven sier om dette

Helt siden 2015 har kunstforeningen hatt ulike flagg utenfor. Denne gang er det Olivier Resslers´ flagg som er heist. Kurator for utstillingen er Randi Grov Berger, men hun vil ikke kommentere saken. Ifølge Tangen er symbolikken at Norge er avhengig av oljeinntekter. Derfor er flagget tilgriset med olje.

– Olje er beviselig med på å ødelegge verden. Samtidig er vi økonomisk avhengig av det. Jeg har godkjent utstillingen, dette er flagg nummer 64, og det er andre gang vi bruker det norske flagg som utgangspunkt. Det er de gangene det kommer reaksjoner, sier Tangen.

– Blant annet fylkesmannen mener dette kan være brudd på flaggloven?

– Jeg har ikke undersøkt hva flaggloven sier om dette. Om det er brudd på flaggloven, er det et mykt brudd, men det er en interessant problemstilling. Jeg vet ikke hva man kan ha på flaggstenger utenfor flaggdager, men vi er påpasselig på å flagge på flaggdager, sier Tangen.

– Er alt lov i kunstens navn?

– Ikke alt er lov i kunstens navn. Om man tar livet av en mann og kaller det kunst, er det likevel et drap. Forresten tror jeg Oliver Ressler har lyst å provosere. Han gjør det ikke bare for å provosere, menfor å spisse poenget om at Norge er oljedrevet.

Kommentarer til denne saken