Dette fenomenet blir det mye av fremover

LYSSTRIPE: Slik så det ut på himmelen etter raketten som ble skutt opp mandag.

LYSSTRIPE: Slik så det ut på himmelen etter raketten som ble skutt opp mandag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Lysende deler som faller ned i havet, fløytelyder og smell blir blant de mange rare fenomenene du kan se på himmelen fremover.

DEL

Mandag startet oppskytingen med en 4-trinns rakett fra NASA ved Andøya Space Center, og den etterlot seg motorrøyk som om det skulle ha vært en «full UFO» på ekspedisjon over himmelhvelvingen.

SE VIDEO:

De merkelige krusedullene vakte oppsikt, og slikt kan det bli mye å se av framover. Fenomenet har sin helt naturlige forklaring.

- Mens raketten flyr oppover mot verdensrommet vil røyken fra motorene bli dratt i alle retninger av vind i de forskjellige høydelagene. Som om ikke dette var nok kan disse lagene med vind også bestå av områder med turbulens, som arter seg omtrent som luftboblene i kokende vann. Med andre ord er det stor sannsynlighet for at den røyksøylen rakettene fra Andøya etterlater seg vil bli temmelig rotete etter som minuttene går, forklarer markedssjef Kolbjørn Blix Dahle ved Andøya Space Center.

Andre fenomener

Men det kan bli andre fenomener også. Rakettene som skytes opp har flere motorer som tennes suksessivt, der de utbrente motorene faller av etterhvert. Under oppskytingen vil man derfor kunne se at lysende deler faller ned i havet. Dette skaper også en lyd fordi det tomme motorrøret fungerer som en slags fløyte i vinden, og for de som er nærmest kan denne «fløytelyden» høres med det blotte øre.

- Man vil også kunne høre et høyt smell rett etter oppskyting. Dette markerer at raketten har gått gjennom lydmuren. Også dette er helt normalt, opplyser Blix Dahle.

Videre vil man kunne se merkelige lysfenomener, spesielt i mørketiden, i forbindelse med disse oppskytingene.

- Som oftest er disse irrgrønne av farge, og skyldes refleksjoner i avgassene fra raketten når den treffer sollyset oppe i atmosfæren.

Rakett havarerte

Det har vært over ett års pause i oppskytingen av større vitenskapelige raketter fra Andøya Space Center etter at det oppsto en feil på en rakett som havarerte. Men nå er det altså på han igjen, til glede for romforskningen og til glede for alle ser etter «det lille ekstra» på himmelen. Første rakett med samme motortype som havarerte skytes opp i februar. Dette er en serie med vitenskapelige raketter fra Universitetet i Oslo, og skal blant annet bidra til å øke sikkerheten ved fremtidig bruk av GPS i nordområdene.