– Det vil bli et år der mange husker mye snø

EN METER FRA REKORD: Tre menn måker tak på et hus seinvinteren  i 1997

EN METER FRA REKORD: Tre menn måker tak på et hus seinvinteren i 1997 Foto:

Nå er det nesten 150 centimeter snø på målestasjonen i Tromsø.

DEL

Mange kan nok huske rekordvinteren i 1997 da det på det meste var 240 centimeter snø i Tromsø. Dette er den største snødybden som er målt.

Meteorologisk institutt melder på Twitter at det i dag ble målt 147 centimeter snø på flat mark. Vi må tilbake til 2000 for å nærme oss lignende snødybde. I 2000 var det 164 centimeter snø på det meste.

– Jeg tviler på at vi knekker den rekorden, men det er jo ikke ukjent at det kan komme noen kraftige snøbyger. Det må i så fall komme en meter til, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Kommer til å huske snøen

Denne vinteren har nok mange brukt på endeløse timer med snømåking. Hygen påpeker at det må en meter til med snø for at det skal bli en ny rekordvinter.

– Om det blir rekord eller ikke er tidlig å si, men at det vil bli et år der mange husker mye snø er det ingen tvil om. Det er blant de fem prosentene av årene med mest snø., forteller Hygen.

Saken fortsetter under bildet.

OVER GJENNOMSNITTET: Den blå linjen viser snødybden for vinteren 2019 og 2020. Den grå linjen viser gjennomsnittet.

OVER GJENNOMSNITTET: Den blå linjen viser snødybden for vinteren 2019 og 2020. Den grå linjen viser gjennomsnittet.

Mildværet kommer

Vakthavende statsmeteorolog ved Vervarslingen i Tromsø, Charalampos Sarchosidis, forteller at snødybden neppe vil øke mye mer de neste dagene.

Fra søndag av og de neste dagene er det bare meldt plussgrader i Tromsø. Den nedbøren som er meldt vil da komme i form av regn. Det kan komme noe snø i morgen.

– Snødybden som nå er på 147 centimeter kan bli høyere i morgen, men det blir også maks i morgen, for snøen vil bare minke og minke, forteller Sarchosidis.

I Troms vil det i løpet av det neste døgnet komme snøbyger, men også jevnt over vil mildværet dominere. Grunnen for at det kommer mildvær er et høytrykk fra Sør-Norge.

– For dem som vil ha snøen bort er jo det gode nyheter, sier Sarchosidis lattermildt.

Artikkeltags