Terningkast 4: «Det blir aldri dårlig, bare litt under hans egen skyhøye standard.»

SPEEDY GONZALES: Mark gir ut sitt tredje album like mange år. Dét er ganske vilt der i gården.

SPEEDY GONZALES: Mark gir ut sitt tredje album like mange år. Dét er ganske vilt der i gården. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Liten formdupp fra Mark Lanegan.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Terningkast 4

MARK LANEGAN

«Phantom Radio» («Heavenly/Cooperative / Border Music Norway»)

Forrige gang han ga ut soloskive («Blues Funeral» i 2012) var det åtte år siden sist, noe av en evighet å vente for oss som er fans, mens Lanegan nå ser ut til å ha dårlig tid. Det har sine plusser og minuser. På plussiden slipper vi å holdes på pinebenken mens vi venter på nytt stoff. På minussiden ser det ut til å ramme kvaliteten på materialet hans. Heldigvis er det alltid noe godt i vente fra denne kjempehelten jeg i svake øyeblikk mer enn gjerne kaller et regelrett geni.

På «Phantom Radio» er Lanegan litt opp og ned, der han på sitt beste fortsatt evner å høres ut som den unike og mektige artisten som savner konkurranse i både brumlebasstevling og Cohensk/Cave-esk magi. Skiva er blitt til ved at Lanegan har spilt inn låtene i sparsommelige omgivelser, for så å legge på beats via tromme-appen (!) Funk Box, og deretter gitar og synth.

Tilbake står vi med ei skive som dessverre spriker litt mye, og som på sitt minst inspirerende høres ut som noe han, Moby og Massive Attack kunne gjort i lag på slutten av nittitallet, da omtrent alle amerikanske rockartister skulle legge på «moderne» og «hippe» produsksjoner «sånn som de gjør i Europa». Likevel har han fortsatt såpass dreis på låtskrivingen og vokalarbeidet sitt at det aldri blir dårlig, bare litt under hans egen skyhøye standard.

Til neste år er det ubegripelige 30 år siden Screaming Trees (bandet hans) ga ut sin første EP. Takk og lov er han fortsatt blant oss, og nå er han i tillegg hyperaktiv. Så får vi (eller jeg) heller håpe at han er tilbake med et ordentlig band neste gang. Det er da han er best.