Derfor gikk strømmen over hele Nord-Norge

MØRKT: Slik så det ut i Storgata klokken 16.00 torsdag.

MØRKT: Slik så det ut i Storgata klokken 16.00 torsdag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Sårbar strømforsyning til Nord-Norge, en kraftledning ute av spill og feil i en transformator skapte det største strømbruddet i nord på 25 år.

DEL

Over 70.000 Troms Kraft-kunder ble strømløse onsdag ettermiddag og kveld som følge av det massive strømbruddet.

Trolig ble godt over 100.000 husstander og arbeidsplasser rammet av det som trolig er det største strømbruddet i Nord-Norge på 25 år.

Klokken 15.15 gikk hele landsdelen i svart. Sent torsdag kveld tror Statsnett at de har funnet svaret på hvordan dette kunne skje, og hvorfor strømbruddet ble så omfattende.

Sårbare linjer til nord

Irene Meldal, kommunikasjonssjef i Statnett, forteller at strømnettet fra Sør-Norge nord for Trondheim er kjent for å være sårbart.

- Det er et nett som er sårbart for feil, i likhet med en del andre områder i Norge. Det er årsaken til at vi nå bygger nye kraftledninger fra Ofoten til Balsfjord og videre nordover mot Finnmark, sier hun.

Da det sårbare strømnettet ble utsatt for to sammenfallende hendelser, brøt det sammen.

- Først gikk det brudd i en ledning mellom Sildvik og Kvandal. Deretter oppsto det en feil i en stor transformatorstasjon i Ofoten. Strømbruddet skyldes altså en kombinasjon av disse hendelsene. Vi er ikke sikre nå, men hendelsene kan ha blitt utløst av uværet i Nord-Norge, sier Meldal til Nordlys torsdag kveld.

Følgefeil utover kvelden

Rett før klokken 20 ble transformatorfeilen ordnet. Til tross for at ledningen mellom Sildvik og Kvandal ennå er nede, er strømforsyningen til Nord-Norge tilbake.

- Strømbruddet slo ut elektrisitet for 1000 megawatt, men vi vet ikke hvor mange husstander som ble rammet. Dette er en hendelse vi vil analysere grundig i etterkant, slik vi alltid gjør etter større strømbrudd, sier Meldal til Nordlys.

Lena Glosemeyer Fangel, kommunikassjonssjef i Troms Kraft, forteller at 70.000 husstander ble rammet i 15 kommuner i Troms.

I 21.30-tiden torsdag kveld skal de aller fleste ha fått strømmen tilbake.

- I vårt område er det fortsatt noen strømbrudd i noen områder av Tromsø. Dette er feil som har oppstått som følge av det store strømbruddet, og vi kan ikke utelukke at det vil oppstå ytterligere følgefeil utover kvelden og natten, sier Fangel.