Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er lysene på i lysløypa i Tromsø midt på sommeren

Artikkelen er over 1 år gammel

Koster mer å rette enn å la lysene stå på.

En innbygger har stilt spørsmål til kommunen ved hvorfor lysene er påslått i lysløypa.

- Det har i ukesvis stått på lys blant annet i tur trassen like ovenfor Gimle. Både natt og dag. Det må vel være mulig og få slått disse av, heter det i henvendelsen på nettstedet Gatami.no.

Svaret kom raskt fra Bydrift.

- Alle lyskretser er styrt av fotoceller, og disse slås ikke av om sommeren. Hvis det er overskyet og regn vil det bli mørkt nok til at fotocellene slår seg på, heter det i svaret.

Nordlys intervjuet leder for Bydrift park, Jan Kåre Larsen, om samme tema i 2017.

Da forklarte Larsen at lysene kobler seg inn klokka 05:30 på morrakvisten alle dager i året.

På samme tidspunkt slår fotocellene inn. Da er det de som styrer lysene. Når dagslyset blir lyst nok slå sensorene lysene av igjen. Slik holder cellene lyset av og på etter behov. Ved midnatt slår lysene seg av for godt fram til neste morgen – hele året.

På spørsmål om hvorfor det kan ende opp med lys på sommernatta også, svarer Larsen slik:

- Det kan være dager hvor skydekket og lysforholdene er i grenseland for sensorene. Da kicker de inn og lysene slår seg på. Det kan være snakk om et par-tre timer sent på kvelden vi snakker om. Vi har prøvd å justere dem, men disse cellene er veldig fintfølende. Alternativet er å sende inn elektriker for å justere sensorene, men det koster nok mer skattepenger enn å la dem lyse de timene som er i grenseland mørke i ny og ne. Vi har fem punkter i løypa. Fem skap på hele løypenettet. Et år slo vi lysene helt av om sommeren og måtte inn og slå de på igjen om høsten. Det kostet mer enn det smakte. Det må nok bli som det er.

Les også

Derfor er det lys i lysløypa midt på sommeren i Tromsø

Kommentarer til denne saken