Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er «hele» idretts-Tromsø strengere enn kommunen: – Det ble litt panikk

Tromsø kommune har ikke innført noen restriksjoner mot at barn og unge under 15 år skal ha treninger. Det har idretten selv gjort.

For abonnenter

Etter meldingen om en økende koronasmitte i Tromsø, som på det tidspunktet var spesielt knyttet til videregående skoler, valgte store deler av idretten i Tromsø onsdag 4. november å stenge dørene.

Skarphallen ble stengt for all trening, TUIL lukket for aktiviteter både ute og inne, BK Tromsø stoppet alle treninger også for barn og unge, håndballklubben Bravo gjorde det samme, ishallen stengte for aktivitet – og TIL valgte etter en liten tenkepause å stenge Lerøyhallen og all aktivitet i klubben frem til mandag 9. november.

For å nevne noe.

Mandag har det vært ventet en ny melding fra klubber som TIL og TUIL om hva de gjør videre. TIL har på ettermiddagen kommet med en melding om at de velger å åpne for barnefotballen igjen, men usikkerheten rundt om i klubbene er stor – for å si det forsiktig.

Det som i hvert fall er klart, er at det ikke foreligger noen innstramming fra lokale myndigheter når det gjelder trening og aktivitet som normalt for de som er under 15 år.

– Har vært strengere enn myndighetene

– Idretten har vært strengere enn myndighetene og kommunen har sagt at man skal være, sier organisasjonssjef Sylvi Ofstad i Troms og Finnmark idrettskrets.

Hun har likevel forståelse for reaksjonsmønsteret i klubber og lag i Tromsø, som hun beskriver som en domino-effekt.

– Det er sånn at idretten er redd for å være en kilde for å spre smitte. Noen startet løpet med å stenge ned, og da kom mange etter. Det blir et mylder av å finne ut hva som gjelder til enhver tid av anbefalinger og lover. Når noen da begynner, følger de andre på for ikke å gjøre feil – det er det vi opplever, sier Ofstad.

– Vi har forståelse for at idrettslag og anleggseiere blir usikre og ikke vil være med på å spre smitten. Det er en vanskelig balansegang å be idretten ivareta smittevernhensyn, men samtidig motivere dem til å opprettholde aktivitet, legger hun til.

– Det er viktig at vi opprettholder aktivitet, spesielt for barn. Myndighetene ønsker også at man skåner ungene for de tøffeste restriksjonene. Der man kan, ønsker vi å holde i gang fritidsaktiviteter som idrett, sier Ofstad videre.

Les også

Tror ikke smittetoppen i Tromsø er nådd: – Tiltakene må få tid til å virke

Ingen anbefalt stopp fra kommunen

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen presiserte på mandagens pressekonferanse i rådhuset at de ikke har stoppet barneidretten i Tromsø kommune.

På spørsmål fra Nordlys om for eksempel 10-åringer kan ha treninger som normalt, sa hun:

– Ja, vi har vurdert det sånn. Vi vurderer også utviklingen fortløpende, og om vi må iverksette tiltak for andre aldersgrupper, men vi har ikke anbefalt det foreløpig.

Daglig leder Jo Are Vik i Troms Fotballkrets erkjenner også at ting ballet fort på seg da noen begynte med nedstenging midt i forrige uke.

– Det ble litt panikk i hele nasjonen og her lokalt, siden så mange smittetilfeller ble avdekket, sier Vik.

– Vårt ønske er at vi i størst mulig grad skal kunne holde på som før, men at man selvfølgelig tar smittehensyn. Det er spesielt viktig at barn og ungdom får være i aktivitet.

– Det viktigste er å følge med på hva som skjer fra kommunalt hold, og forholde seg til det. Så er det selvfølgelig anleggseiere som kan ta egne beslutninger, sier Jo Are Vik.

– Fornuftig å ta en timeout

En av klubbene som var kjappest ute med å stoppe treninger helt ned i 9-årsalderen var BK Tromsø.

Styreleder Edgar Broks mener det ut fra deres vurderinger var en rett avgjørelse.

– Det var mye fordi dette var et utbrudd knyttet til disse aldersgruppene. Mange av elevene går på forskjellige skoler og møtes på trening, og vi har mange grupper samtidig i hallene. Da mente vi det var fornuftig ta en timeout for å få en oversikt over situasjonen, til vi får dannet oss et bilde av hvordan ting er, sier Broks.

– Vi tok grep umiddelbart, og vi gjør jo det med én hovedtanke i hodet; at vi skal gjøre det best mulig for alle og ikke utsette noen for å være på en arena som kan være en smeltedigel for smitte, legger han til.

– Ingen ønsker å stoppe aktivitet, men det skal være trygt å gå på trening – det er det viktigste, sier Broks.

Les også

TIL stenger Lerøyhallen: Flere og flere idrettslag og idrettsanlegg stopper all aktivitet

– En kald følelse nedover ryggen

I Tromsdalen sitter TUIL og gjør sine vurderinger. Styreleder Are Bessen medgir tidlig mandag ettermiddag at det ikke er enkelt.

– Vi diskuterer det akkurat nå. Vi har sett et behov for å få bedre oversikt, i den grad det er mulig å få oversikt, sier Bessesen, som i utgangspunktet ønsker å holde aktiviteten opp til 15 år gående.

– Nå er vi midt i en avstemning, og vi vil kontakte de andre med haller – vi tror det er lurt å være samstemte. I går kveld var vi der at vi skulle holde stengt en uke til, og det kan godt være at vi gjør det – men vi må gjøre en grundig evaluering. Det er veldig vanskelig, for dette er en kompetanse som svært få idrettsklubber har, sier TUIL-lederen.

Han er kategorisk på at alt må være trygt og oppleves trygt hvis de skal opprettholde aktiviteten.

– Det handler om hva vi gjør hvis vi slipper opp. Må vi ha noen ekstrarutiner? Vi kan ikke bare åpne dørene og si lykke til.

– Det er beregnet at vi har 6000-7000 mennesker innom her i uka. Da har vi et visst ansvar for at det skal være en trygg plass å komme til. Er man usikker på noe av det, begynner det å krype en kald følelse nedover ryggen, sier Are Bessesen.

PS! Tromsø Turnforening har mandag sendt ut melding til sine medlemmer om at de holder stengt ut uke 46, blant annet fordi de har trenere som er i aldersgruppen der man har hatt mange smittetilfeller.

Kommentarer til denne saken