(iFinnmark): – Det virket som om de to hadde møttes før, men måsen virket lite interessert. Etterpå begynte Hvaldimir å blåse bobler og sprute vann på måsen for å få den med på leken.

Det var mandag kveld at redningsskøyta seilte inn til Hammerfest havn og flytebrygga på Fuglenes.

– Hvaldimir kom rett mot oss, som han også har gjort tidligere. Det virker som om denne tamme belugahvalen liker seg nært båter, men da han dukket under båten ble jeg litt utrygg og koblet ut propellene.

Det var maskinisten som gjorde styrmann Johansen oppmerksom på leken som like etterpå foregikk bak båten.

Terget med sei

– En mann som fisket fra kaia, hadde kastet en død liten sei tilbake i sjøen. Denne seien hadde altså Hvaldimir fått tak i og nå prøvde han å gi seien til en måse som svømte rundt. Men måsen lot seg ikke terge og ville ikke ha den.

– Det var helt tydelig at Hvaldimir hadde lyst til å leke, og at han kanskje terget måsen litt. Flere ganger nappet han fuglen forsiktig i føttene, uten at måsen ble mer lekevillig av den grunn.

Etter at styrmannen stoppet filmingen, fortsatte leken.

Fløy av sted

– De holdt på i mange minutter. Men uansett hvor mye Hvaldimir prøvde, så virket måsen stadig like uinteressert. Til slutt begynte å hvalen å blåse bobler mot måsen, før han til slutt sprutet vann fra munnen mot han. Da hadde måsen fått nok, og fløy av sted.

– Hvilket inntrykk fikk du av Hvaldimir?

– Det er helt utrolig for en fantastisk og vennlig sjel dette er. Man kan ikke unngå å bli betatt av han, sier Johansen.

Dykket med seien

Styrmannen kunne ikke se om Hvaldimir spiste seien til slutt, men han så at han tok den med til bunnen.

– Han ble ei stund under, før han kom opp uten seien. Om han har lagret fisken der på bunnen, eller om han har spist den, aner jeg ikke. Men han virket altså å være i en veldig god og leken form, sier Jan-Olaf Johansen.