Gå til sidens hovedinnhold

Denne dokumentaren er så populær at den må oversettes til åtte språk

Artikkelen er over 6 år gammel

Dokumentarfilmen «Northern Lights – a magic experience» var klar i sommer, og ble utgitt på engelsk.

I løpet av høsten har det internasjonale markedet fått opp øynene for filmen – som nå må oversettes til åtte ulike språk.

Du kan se en smakebit av dokumentaren i vinduet ovenfor.

- Den har vært vært i Italia på to messer før jul, og skal vises på Smithsonian-museumet i Washington DC i midten av mai. I tillegg jobbes det med visninger i Seattle, New York og Houston, samt at den skal være med på en festival i Portugal, sier Pål Brekke – solforsker og produsenten bak dokumentarfilmen.

Det asiatiske markedet har også fattet interesse for dokumentaren.

- Under et foredrag i Kina viste vi deler av dokumentaren. De ble også veldig interessert. Vi fant ut at vi måtte oversette den til flere språk – det har vi brukt høsten og vinteren på, forteller Brekke.

Historien om nordlyset

- Hva får man se i filmen?

- Den forteller hele historien om nordlyset. Om hva folk trodde for tusenvis av år siden, og alle disse mytene som har gått i ulike kulturer. Mytene i USA, Canada og blant samene for eksempel. Alle kulturer og land har hatt sine egne myter om dette nordlyset. Deretter har vi prøvd å forklare hvordan det egentlig oppstår naturlig. Dokumentaren inkluderer pionerarbeidet til Kristian Birkeland - som var den første som forklarte at det var partikler fra sola som skaper nordlys. For å bevise sin egen teori bygget han det berømte Terrella-eksperimentet og lagde kunstig nordlys for over 100 år siden, forteller Brekke.

- Hvorfor tror du folk er så opptatt av nordlyset?

- Det henger jo sammen med mye av den mystikken som har vært tilbake i tid. Når man først opplever det blir man jo litt lamslått. Turistene kommer imidlertid ikke lenger bare for å se på nordlyset, de vil også lære om historien, mener solforskeren.

Opptakene til filmen er gjort av den prisbelønte fotografen fra Tromsø, Fredrik Broms.

Bonusfilm

Mot slutten av filmen kommer det fem minutter med bonusmateriale fra Nord-Troms og fotograf Ørjan Bertelsen.

- Der får du se fine scener fra Nord-Troms og Hurtigruta blant annet. Det har vært litt av en utvikling fra jeg begynte å luske rundt med digitalkamera for å ta bilder av nordlyset i 2004 til i dag. Nå står man nesten i kø for å fange nordlyset, smiler fotograf Ørjan Bertelsen.

Herman Rundberg fra Violet Road har laget musikken til bonusfilmen – som du kan se en smakebit på til høyre.

Kommentarer til denne saken