Den svenske legen krysser grensa hver 14. dag - nå skal han testes

SVENSK LEGE: Den svenske legen jobber her ved Kåfjord helsetun i Birtavarre.

SVENSK LEGE: Den svenske legen jobber her ved Kåfjord helsetun i Birtavarre. Foto:

Den svenske statsborgeren har jobbet i Kåfjord i 19 år. Etter utbruddet av covid-19, har han fortsatt å pendle mellom Nord-Troms og familiehjemmet i Sør-Sverige.

DEL

– Vi har fulgt myndighetenes råd. Han har blitt testet for covid-19, men ikke systematisk. Etter endringen i regelverket, onsdag i denne uka, vil vi selvsagt følge de nye retningslinjene, sier Anita Monsen Pedersen, som er kommuneoverlege i Kåfjord.

Det har vært uklare regler og råd knyttet til bruken av utenlandsk helsepersonell. Flere svenske helsearbeidere har i løpet av våren og forsommeren testet positivt på covid-19 mens de har vært på jobb i Norge.

Innførte absolutte krav

Onsdag innførte norske myndigheter absolutte krav til testing. Utenlandske helsearbeidere må nå avlegge negativ korona-prøve før de får arbeide med pasienter. I løpet av to døgn skal det også tas enda en prøve

Svensken er en av tre leger i kommunehelsetjenesten i Kåfjord.

– Vi hadde ikke klart å opprettholde tjenesten uten han. Han har vært fast ansatt i 19 år, forteller Monsen.

Ingen smittetilfeller

– Vi har som sagt fullt alle regler, og vurdert at smitterisikoen er svært lav. Han kommer fra et lite tettsted, og har bare samvær med familien når han er hjemme. Han unngår også offentlig transport til og fra flyplassene. Når han er på jobb hos oss har han fulgt karantenereglene på fritida, sier Pedersen.

Kåfjord er en av kommunene i Norge der det så langt ikke er registrert et eneste smittetilfelle.

Artikkeltags