Gå til sidens hovedinnhold

Kristne og muslimer går sammen for å rydde fjæra

Artikkelen er over 6 år gammel

Kristne fra Domkirkens menighet og muslimer fra Alnor-moskeen skal på felles ryddedugnad i fjæra i Otervika utenfor Sommarøy.

Det skjer førstkommende søndag. Da drar kristne og muslimer sammen i buss til Otervika for å plukke rusk og rask på den flotte stranda som er et mye brukt utfartssted på vegen til Sommarøy.

- I Otervika skal vi plukke søppel, lage bål, grille, leke og bli kjent. Vi har med halal-pølser som kan spises av alle, forteller daglig leder Sandra Maryam Moe i Alnor stiftelse, diakon Jill Kjølaas Sæterbø og Anna Meyer, begge fra Domkirken menighet.

- For muslimer er det ikke fremmed å ville gjøre gode gjerninger, og ønske å ta vare på miljøet, sier Sandra Maryam Moe.

- Det er også slik at mange av dem som kommer til Norge, er kristne. De har også den samme oppfatning om å ville ta vare på miljøet, sier Anna Meyer.

Hun mener det er viktig at alle som kommer til Norge, blir kjent med det norske dugnadsbegrepet.

Les også: Her dumpes malingsspann, tauverk, papp og plast rett i havna på høylys dag

Kristne og muslimske skikker

Før pølsespisingen skal det både synges kristent bordvers og leses bismillah, en muslimsk velsignelse av maten.

Hensikten er å vise at både muslimer og kristne ønsker å ta vare på miljøet, og å bli bedre kjent med folk som tror på noe annet, gjennom å gjøre en innsats i lokalmiljøet.

Kommunen har gitt gratis søppelsekker og vil hente søppelsekkene etter at de er fylt. Det settes opp gratis buss fra Prostneset. De som vil kjøre selv, kan også gjøre det. Og de som ønsker å ta med egen mat og dele med andre, kan også gjøre det. Det er en fin måte å bli kjent på, mener arrangørene. Av hensyn til transport og matinnkjøp, er det satt en påmeldingsfrist til torsdag ettermiddag.

Samarbeidet mellom Alnor-moskeen og Domkirken menighet startet i 2011. Da hadde de et arrangement i Domkirka hvor temaet var likheter mellom kristendommen og islam. Noen fortalte hva som var viktig for dem i deres tro. Over 100 personer deltok i samtalene. Eldrerådet i Tromsø serverte fiskesuppe De som deltok, ønsket at samtalene skulle fortsette. Samarbeidet har ligget i ro ei tid, men nå skal det altså tas opp igjen gjennom å gjøre noe sammen.

-  Blir bedre kjent

- Å gjøre ting sammen skaper samhold på tvers av etnisitet og tro. Vi skal snakke om både det vi er enige om, og det vi er uenige om. Å gjøre noe sammen, er bra for å bli bedre kjent med hverandre. Bare det å finne ut at man har barn som kanskje går på samme skole, gjør at man har noe felles, sier arrangørene.

- Er det mye søppel der ute?

- Vi har hatt speidere der ute som forteller at noen har begynt å rydde, men at det er mer søppel å plukke. Vi vet ikke hvor mye det er der nå, men vi skal i alle fall klare å rydde etter oss selv, sier Sandra Maryam Moe, Jill Kjølaas Sæterbø og Anna Meyer.

Les også: - Hyttefolket gir bare blaffen så lenge de ikke trenger å se det selv!

Kommentarer til denne saken