Drama i Bergen - demningen brister nå

Innsatsleder Ivar Kvant i politiet.

Innsatsleder Ivar Kvant i politiet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

40 hus er evakuert i Eidsvåg. Store nedbørsmengder har ført til at den midlertidige demningen nå brister.

DEL

SISTE: Demningen brister, opplyser Ivar Kvant i politiet. Situasjonen er uoversiktlig, og alle som er i området blir bedt å om flytte seg.  Det har oppstått en cirka 20 meter bred brist i demningen.

BA:Klokken 2020 opplyste innsatsleder Ivar Kvant i politiet at flere hus blir evakuert.

– Det er snakk om rundt 40 husstander nå, sier han.

Motorveien E39 er stengt på grunn av flom. Både Eidsvågtunnelen og Glaskartunnelen er stengt.  Det er lange køer i begge retninger.

Sivilforsvaret er kalt ut for å bistå med veistengingen, og i tillegg er ambulanse i beredskap på stedet. Brannvesenet er på stedet med pumper.

Saken fortsetter under bildene

Midlertidig demning

I forbindelse med rehabilitering av Munkebotsvannet, er det bygget en midlertidig dam.

På grunn av store nedbørsmengder var Bergen kommune bekymret for at den midlertidige demningen ikke vil tåle vannmassene, noe som vil kunne føre til oversvømmelse i deler av Eidsvåg.

I samråd med Vest politidistrikt er det derfor iverksatt evakuering av mulig berørte boliger i området. Det vurderes også fortløpende om E39 og tilførselsveier skal stenges.

Saken fortsetter under bildet

Politiet pålegger beboere i de berørte husene å ta med seg nødvendige gjenstander.

– Dersom demningen brister, har vi cirka 20 minutter på oss før de store vannmengdene kommer ned her. Vi har fått beskjed om at det kunne bli betydelige materielle skader på både vei og bebyggelse, sa Kvant tidligere i kveld.

Politiet har hatt dialog med kommunen, som varslet dem i 17-tiden.

– Da hadde de kalt sammen sin kriseledelse. Vi har vært på selve demningen, og vet hva som kommer til å skje dersom den brister, sa innsatslederen. 

– Hva sier dere til dem som bor i husene som blir evakuert?

– Vi sier at det er avdekket svakheter i den midlertidige demningen som gjør at det er fare for at den brister. Vi pålegger derfor folk å forlate de mest utsatte områdene, og de får tilbud fra kommunen om sted å oppholde seg.

Hvor lenge evakueringen vil vare, er foreløpig uvisst.

– Det kommer an på været. Vi er i kontakt med meteorologene, og får oppdateringer. Forhåpentligvis vil det være kontroll i morgen, sier Kvant.

Dersom nedbøren roer seg, vil arbeid med å sikre demningen starte.

– Det er for farlig å jobbe der nå. Det er rett og slett for mye vann, sier Kvant.

Artikkeltags