Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har ikke hevdet at noen skal skytes

Artikkelen er over 5 år gammel

iTromsø-redaktør: Frykter ikke søksmål fra Human Rights Service.

Lørdag publiserte iTromsø sjefredaktør Stig Jakobsens leder "Arven etter Breivik".

Her koblet han den omstridte menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Service (HRS) opp mot ideologien terroristen og massemorderen står for.

Kommentarfeltene gikk raskt varme, og søndag varslet Human Rights Service (HRS) at de vurderer søksmål mot avisen.

-  Jeg vil bare først si at jeg ikke mener jeg bør unnskylde det jeg skrev. At noen velger å feiltolke det jeg ytret, får stå for deres regning. Ikke har jeg hevdet at noen bør skytes, ikke har jeg sagt at Human Rights Service er landssvikere og ikke har jeg sagt at de er nazister. Er man så oppfinnsomme i tolkningen, leter man etter grunner til å hevde seg krenket, sier Stig Jakobsen til Nordlys.

- Hadde de vært født 75 år tidligere

HRS har spesielt reagert på den følgende passusen i lederen:

«Hadde de vært født 75 år tidligere, ville et slikt politisk ståsted gjort at de var i Nasjonal Samling og støttet nazistenes okkupasjon av Norge. At de med årene har byttet ut «jøder» med «muslimer» som fiendebilde, er det eneste nye. Og hvis du lurte på hva det norske folket mente om Nasjonal Samling, skal du vite at mesteparten av medlemmene ble fengslet etter krigen, noen sågar skutt. De representerte ikke landet da, og de representerer ikke landet nå. Norge er faktisk fullstendig uenige med dem, og de kan trygt «gå og vaske den stygge munnen sin».

Til Nordlys sier Jakobsen at han ikke angrer på det han skrev, og at han forholder seg rolig til at Hege Storhaug vurderer søksmål.

LES OGSÅ: Truer iTromsø med søksmål etter leder

Vil påpeke assosiasjoner

Han ønsker å la det han kaller for ytterliggående stemmer delta i debatten, men ønsker å belyse bakgrunnen til HRS.

- Samtidig mener jeg det er på tide å faktisk ta debatten, og påpeke at Human Rights Service, som selv en del seriøse journalister nå erklærer stuerene, har klare, overlappende synspunkter med en del personer og organisasjoner de helst ikke vil assosieres med. Både i nåtiden og historisk, forteller Jakobsen.

Søndag publiserte HRS et tilsvar i form av et leserinnlegg ført i pennen av den daglige lederen, Rita Karlsen. Der ytrer hun blant annet følgende: 

"Koblingen fra iTromsø er så hinsidig at en knapt tror hva en leser. At lederskapet i avisen iTromsø kobler oss til NS, nazistenes okkupasjon med referanse til fengslet – sågar skutt (!) – er særdeles grove og injurierende beskyldninger om de ansatte i HRS."

Sjekket adresser

Sjefredaktøren understreker at han på ingen måte hevder at HRS medlemmer bør skytes, men at han kan trekke historiske paralleller.

- Jeg mener at det kan trekkes historiske paralleller mellom det HRS driver med og hvordan det i førkrigsårene ble drevet propaganda mot jødene, selv om skyteskiven til HRS er muslimer. Eksemplet var bare for å understreke at NS ikke representerte det nordmenn generelt mente. Jeg tror heller ikke HRS har hele Norge med seg, selv om de forsøker å gi inntrykk av det. Denne gruppen er flink til å mobilisere, med en gang de blir motsagt, og poster systematisk i flokk i kommentarfeltet for å skape inntrykk av at dette er noe alle er mot. Hvis man sjekker adressene på alle som ble sinte, vil man oppdage at svært få er fra Tromsø, sier Jakobsen.

Han bekrefter at han faktisk har sjekket adressen til de som ble sinte i kommentarfeltene.

- Bare en antagelse

I lederartikkelen påpeker han at svært få deler HRS synspunkt.

"Går vi statistisk til verks, har siste valg dokumentert at nærmere 90 prosent av befolkningen mener at vi skal hjelpe syriske flyktninger. Og av de 10 prosentene som er skeptiske, vil godt under én prosent støtte de ekstreme synspunktene til Human Rights Service og nett-trollene."

Mandag utdyper han dette avsnittet.

- Det er bare basert på en antagelse. Rundt 10 prosent er skeptiske til å ta imot flyktninger. Tror imidlertid det er ekstremt få av dem igjen som er enige i Hege Storhaugs konklusjon om at 8000 IS-sympatisører hentes til Norge. De aller fleste jeg kjenner som er skeptiske til innvandring, har et langt mer moderat syn enn dette, mener Jakobsen.

- Konklusjonen er gitt

Human Rights Service profilerer seg selv som en organisasjon som forfekter ytringsfrihet og likeverd mellom mennesker uansett etnisk, nasjonal eller religiøs tilhørighet. I flere år har de fått støtte på en millioner kroner. Til og med 2012 fra staten, og deretter fra Oslo kommune. Onsdag i forrige uke kom det frem at byrådet i Oslo ikke lenger vil støtte organisasjonen.

Jakobsen mener HRS ikke fortjener å kunne kalle seg en tenketank.

- Human Rights Service har i 14 år drevet det de kaller en politisk tenketank, hvor den eneste oppgaven har vært å finne dokumentasjon på muslimske overtramp i Skandinavia. Og visst finnes det idioter også blant muslimene, som i alle andre grupperinger. Det er bare det at hvis konklusjonen er gitt på forhånd, er det ikke lenger noen politisk tenketank – da er det ren anti-muslimsk propaganda, mener Stig Jakobsen.

Har ikke avgjort noe

Daglig leder i Human Rights Service Rita Karlsen forteller at de ikke har avgjort om de skal gå til søksmål mot iTromsø.

- Vi har tatt kontakt med advokat, men har ikke besluttet hva vi skal gjøre videre ennå. Er det en ting jeg har lært i mitt voksne liv er det at man ikke kan forhaste seg med saker som dette, sier Karlsen til Nordlys.

Hun er ikke fornøyd med dialogen med sjefredaktøren ei heller hans oppfølgningsleder "Når Fanden leser Koranen" der han i stor grad presiserer det samme som han gjør ovenfor Nordlys.

- Han har åpenbart ikke forstått alvoret i dette og har misbrukt sin sjanse, kommer det fra Karlsen.

Kommentarer til denne saken