Hva betyr navnet ditt? Hvor gammel er du egentlig? Hvem er din sjelevenn? Slik starter mange av personlighetstestene på Facebook. Disse er det mange som oppfatter som uskyldig underholdning, men i realiteten kan det være direkte farlig skal vi tro Datahjelperne.no.

– Før fikk vi all spammen på epost. Nå er mye flyttet over på Facebook, sier Jørund Heimholt i Datahjelperne.no til Nordlys.

LES OGSÅ: Har du «likt og delt» en av disse annonsene på Facebook? Da er du ikke alene om å ha blitt lurt

Naiv

Han er ikke i tvil om at Facebook har utviklet seg til å bli et langt farligere nettsamfunn å være en del av enn tidligere.

– Ting endrer seg hele tida, og Facebook er farligere nå enn før. Store selskaper utnytter folks naivitet, sier han.

Heimholt har gjennomgått flere av personlighetstestenes vilkår, og sier at de aller fleste inneholder avtalepunkter som gjør at man binder seg.

– Dette er selskaper som holder informasjon lagret på servere i utlandet, og det er folks naivitet som gjør at de får tak i denne informasjonen, sier han.


Jørund Heimholt. Foto: Privat

Gjennomgang

Når man godtar vilkårene, som de aller fleste ikke lester gjennom, får selskapene tilgang til mye av informasjonen du har lagret på Facebook. I tillegg får de informasjon om vennelistene dine. Dermed kan de grave enda dypere i nettsamfunnet.

– Man bør absolutt styre unna slike personlighetstester. Informasjonen samles inn, og selges videre. Enkelte oppgir til og med dette i vilkårene sine.

Heimholt har også skrevet en artikkel om emnet på Datahjelperne.no. Etter en fyldig gjennomgang konkluderer han med at man må styre unna, og ikke la seg lokke.

– Vær kritisk til alt slikt. Det kan være farlig, sier han.