Lillesøster Laila i minnetalen til storebror Dag Høybakk: - Dag, du er makalaus

FARVEL: Familie, venner og kolleger tok farvel med hotellnestoren Dag Høybakk i Elverhøy kirke tirsdag.

FARVEL: Familie, venner og kolleger tok farvel med hotellnestoren Dag Høybakk i Elverhøy kirke tirsdag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Familien hedret Dag på en spesiell måte.

DEL

Hele Tromsø kjente Dag Høybakk som hotelldirektør og reiselivsmann. Han ble hotelldirektør allerede før han fylte 30, bygde opp en rekke hoteller i  Norge og var en profilert hotelldirektør ved Radisson Blu Hotel. Høybakk hadde et brennende engasjement for reiselivsnæringen i landsdelen. Tirsdag ettermiddag i Elverhøy kirke, ble også familiemannen, sønnen, broren og pappaen, bestefaren og kameraten Dag hedret, i en sterk og varm sermoni. 

6. mars døde Dag Johan Høybakk (60), etter lang tids kamp mot kreft.  I fjor vår ble han operert for bukspyttkjertelkreft. Han ble frisk og kom tilbake i stillingen som hotelldirektør. Men så ble han syk igjen. Høybakk har hele veien ønsket å være åpen om sykdommen.

Dag hadde to favorittutsagn: «Yes, I can.» og «Every moment matters». Han brukte dem både i jobbsammenheng og privat.  I minnetalen til broren, fortalte lillesøster Laila om de mange gode øyeblikkene i søskenflokken på fem da de vokste opp i Godfjord på Sortland. Dag mente det var en god ballast å komme fra et gårdsbruk, der materialistiske verdier aldri ble vektlagt, men familieliv - og det å være sammen var viktigst.

Søskenflokk på fem

- Jeg kan høre stemmen din og se smilet ditt. Vi er fortsatt fem, du skal være med oss, sa Laila, som fortalte at hun hadde leitet etter det ene perfekte ordet som kunne beskrive broren.

- Så mange fine ord er brukt her i dag: Enestående, flink, hjelpsom, arbeidsom. Ikke minst positiv. Men det ordet som for meg beskriver deg er makalaus. Dag, du er makalaus, sa hun, og fortalte historien som ga storebroren rådet han hadde fått av sin aller første sjef, som tenåring: Ove B. Røkenes, på fiskebruket hjemme på Sortland. Dag hadde tatt seg en pause, og en røyk. Da spurte han Dag; «Dag, hvorfor røyker du?» «Æ veit ikkje» var svaret fra tenåringen Dag. Da fikk han rådet fra Røkenes, som unggutten tok med seg videre: «Om du ikke vet hvorfor du gjør noe, så skal du heller ikke gjøre det.»

- Den dagen sluttet du å røyke, sa Laila, ved kisten som var pyntet av et hav av hvite blomster. 

Makalaus betyr unik, å være noe helt for seg selv. Presten fortalte om en liten gutt som kunne ligge helt stille på kjøkkenbenken hjemme. Men siden da hadde han alltid prosjekter på gang - selv etter at han ble syk.

 5

Hotellmannen

Dag Høybakk var hotellmann til fingerspissene. Og helt til det siste ønsket han å birdra på hotellet og være innom kontoret. Han fulgte godt med selv om han var syk. I det siste intervjuet med Nordlys, på hans 60-årsdag i januar, snakket han entusiastisk om Radisson Blu og oppussingen hotellet hadde vært gjennom, og gledet seg over at gjestene strømmer til hotellet.

Dag Høybakk var kjent som et arbeidsjern og har betydd mye for reiselivet i nord. Under sermonien la prest Ragnhild Bjørvik Opsahl ned krans fra Høybakks kolleger på Radisson Blu, med takk for alt Dag har vært for sine kolleger. Geir Solheim la ned takkekrans fra NHO Reiseliv.

Presten fortalte om en direktør som alltid var åpen for endring - og som var opptatt av at man måtte tørre å feile, samt gjøre det beste ut av det man hadde.

Det lærte han også til sine fire barn, ikke minst til datteren Marianne, som i 2014 begynte å jobbe på hotellet The Edge.

- Endelig ble dere konkurrenter. Det hadde du Marianne ventet på helt siden du var fem, sa prest Opsahl under sermonien i kirka.

Firebarnspappa

Dag Høybakk ble pappa til fire. En kjær, nær og snill pappa for Elisabeth, Marianne, Emilie og lille Johan, selv om de eldste døtrene hadde en pappa med mange reisedøgn. De var små da faren drev Scandic-hotellet på Langnes og startet opp hotellet på Sommarøy  i lag med kameratene og kompanjongene i Pedago; Per Aronsen og Ole Johannes Monsen. I minnetalen til pappaen takket yngstedatteren Emilie for alt faren hadde vært for henne. Hun holdt talen uten manus. Sterkt preget, men sterk.

- Jeg tror på at du er her. Du kommer aldri til å forsvinne. Jeg føler deg pappa. Du kommer til å være med oss i alt vi gjør, sa hun.

Presten fortalte om Emilie og farens nære forhold, og om bestevennene Johan (5) og Dag som sist sommer reiste i lag til Dyreparken i Kristiansand og som likte å ligge på sofaen i lag med Ipad.  Hun fortalte også om hvor stolt faren hadde vært da han fikk føre eldstedatteren Elisabeth til alters. I den samme kirka som familien denne tirsdagen var samlet for å ta farvel med Dag i. 

Hedret Dag med slips

Nå kommer han aldri mer til å ringe, lettere stresset, for at han hadde glemt pengeboka hjemme når han skulle på jobbreise.

- Han var veldig strukturert på jobben, men kunne være distre privat, sa presten.

Familien hadde gjort ære på Dag på en helt spesiell måte i kirka.

- Pappa hadde utrolig mange slips. Familien kommer til å bære slipsene til pappa under begravelsen, sa Emilie til Nordlys like før begravelsen.

- Han ville likt å se at de kommer til nytte.

Artikkeltags