Her slukker NRK-sjefen FM-nettet: - En historisk dag

RADIOSTILLE: Radiosjefene slukket FM-kanalene en etter en.

RADIOSTILLE: Radiosjefene slukket FM-kanalene en etter en. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fremover blir det bare DAB.

DEL

Onsdag 11:11 ble rikskanalene på FM-nettet i Troms og Finnmark slukket.

– Det er en historisk dag for norsk radio. For første gang har vi fått et like godt radiotilbud i hele landet, sier Norges kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Han forteller Nordlys hvorfor heldigitalisering av radio vil gjøre hverdagen lettere for norske folk.

– Publikum kommer til å ha et større utvalg, og vil merke at det blir lettere å finne flere kanaler med god signalkvalitet.

 Les også: Nordlys sjekket DAB-dekningen på viktige veier i fylket. Funnene kan overraske mange

– Var ikke et radioparadis

– DAB er ikke dårligere enn FM-nettet vi i dag har slukket, og det kan forbedres, sier Eriksen til Nordlys.

Han kommenterer Nordlys sine intervju med fiskere som ikke fikk digital radio på havet.

– Til sjøs har det vært målinger som viser at DAB når kravene og faktisk har lengre rekkevidde enn FM-nettet. Når det gjelder områder i Finnmark og Troms med manglende nett må vi først få inn klagene og informasjonen fra kundene, så skal vi arbeide med disse.

Distribusjonssjef Petter Hox i NRK mener at dekningen av DAB er god også i Nord-Norge, og at signalene på havet har gode målinger helt til 50 kilometer fra kysten.

Han mener situasjonen på Torsvåg i Vannøya er uheldig.

– Situasjonen er ikke bra, men vi jobber med saken. Jeg håper at dekningen er på plass der før påske til neste år, sier Hox.

Årelangt prosjekt

Det årslange prosjektet med å konvertere fra analog til digital radio har vært et samarbeid mellom det private næringsliv og statlige radiotjenestene i bransjen. Det statlige selskapet Norkring eid av Telenor har stått i spissen.

Kringkastingssjefen belyser at også Norges radiolyttere har vært sentral i prosessen.

– Jeg er grenseløst takknemlig for jobben publikum har gjort med å skaffe ny radio og ordnet adaptere til bilene. Vi skal gjøre vår jobb med å lage stadig bedre radio.

Han mener publikum har en til jobb å gjøre for å bidra til bedre nettverk.

– Det er viktig å melde ifra til oss med konkrete eksempler slik at vi kan gjøre noe med sendenettet. Det kommer fortsatt til å være noen områder som trenger ekstra sendere, og det kommer vi til å sørge for.

– Jeg tror at radiolyttere kommer til å få enda mer tillit til rikskanalene i fremtiden.

OPTIMISTISK: Kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen tror kundene vil få større tillit til DAB enn det nå nedlagte FM-nettet.

OPTIMISTISK: Kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen tror kundene vil få større tillit til DAB enn det nå nedlagte FM-nettet. Foto:

Verdens mest moderne

– Dette gjør Norge til verdens mest moderne radioland, sier NRK-sjefen.

Eriksen mener fokuset på modernisering ikke er et tegn på urbanisering eller såkalt «byfokus».

– Hensikten er jo det motsatte. De som bor i sentrale strøk har vært vant til å ha 10–20 kanaler i mange år, mens man på landsbygda har måttet nøye seg med fire til fem kanaler.

– DAB-nettet gjør det mulig å gi like stort utvalg av kanaler til hele landet, slik at man også i bygda får 30 kanaler på lik linje med Tromsø og Oslo, sier han til Nordlys.

HISTORISK: Sophie Spooner Sean Hannam, Andy Graham tok turen fra Storbritannia for å dekke det historiske øyeblikket.

HISTORISK: Sophie Spooner Sean Hannam, Andy Graham tok turen fra Storbritannia for å dekke det historiske øyeblikket. Foto:

Radiosjefene er ikke de eneste som setter pris på heldigitalisert radio. Internasjonale interessenter dekket også begivenheten, og noen av de viktigste besøkene kom fra Storbritannia.

– Det som skjer i Tromsø i dag er en historisk dag for hele verden, og vi har som mål å få heldigitalisert radioen i Storbritannia også, sier Sophie Spooner fra DAB-produsenten Pure.

Storbritannias største teknikkmagasin ERT dekket også begivenheten.

Her er våre artikler om DAB og FM-slukkingen

Onsdag 13 desember er det slutt for riksdekkende radio på FM i Troms og Finnmark, og alle som skal høre på NRK må bruke de nye DAB-mottakerne.

Teknologien er omstridt, og påfører innbyggerne store kostnader for å kjøpe nye apparater og antenner. NRK har mistet drøyt 20 prosent av lytterne i områdene der FM allerede er koblet ut.

I denne reportasjeserien løfter vi frem noen av problemstillingene knyttet til den nye radiohverdagen. Her er de publiserte sakene om teamet så langt:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken