Gå til sidens hovedinnhold

Her slukker NRK-sjefen FM-nettet: - En historisk dag

Artikkelen er over 3 år gammel

Fremover blir det bare DAB.

Onsdag 11:11 ble rikskanalene på FM-nettet i Troms og Finnmark slukket.

– Det er en historisk dag for norsk radio. For første gang har vi fått et like godt radiotilbud i hele landet, sier Norges kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Han forteller Nordlys hvorfor heldigitalisering av radio vil gjøre hverdagen lettere for norske folk.

– Publikum kommer til å ha et større utvalg, og vil merke at det blir lettere å finne flere kanaler med god signalkvalitet.

 Les også: Nordlys sjekket DAB-dekningen på viktige veier i fylket. Funnene kan overraske mange

– Var ikke et radioparadis

– DAB er ikke dårligere enn FM-nettet vi i dag har slukket, og det kan forbedres, sier Eriksen til Nordlys.

Han kommenterer Nordlys sine intervju med fiskere som ikke fikk digital radio på havet.

– Til sjøs har det vært målinger som viser at DAB når kravene og faktisk har lengre rekkevidde enn FM-nettet. Når det gjelder områder i Finnmark og Troms med manglende nett må vi først få inn klagene og informasjonen fra kundene, så skal vi arbeide med disse.

Distribusjonssjef Petter Hox i NRK mener at dekningen av DAB er god også i Nord-Norge, og at signalene på havet har gode målinger helt til 50 kilometer fra kysten.

Han mener situasjonen på Torsvåg i Vannøya er uheldig.

– Situasjonen er ikke bra, men vi jobber med saken. Jeg håper at dekningen er på plass der før påske til neste år, sier Hox.

 

Les også

Her blir det stille 13. desember: – Det er helt forferdelig

Årelangt prosjekt

Det årslange prosjektet med å konvertere fra analog til digital radio har vært et samarbeid mellom det private næringsliv og statlige radiotjenestene i bransjen. Det statlige selskapet Norkring eid av Telenor har stått i spissen.

Kringkastingssjefen belyser at også Norges radiolyttere har vært sentral i prosessen.

– Jeg er grenseløst takknemlig for jobben publikum har gjort med å skaffe ny radio og ordnet adaptere til bilene. Vi skal gjøre vår jobb med å lage stadig bedre radio.

Les også

Mister radioen i fjellet når FM slukker: – Helt avgjørende for sikkerheten

Han mener publikum har en til jobb å gjøre for å bidra til bedre nettverk.

– Det er viktig å melde ifra til oss med konkrete eksempler slik at vi kan gjøre noe med sendenettet. Det kommer fortsatt til å være noen områder som trenger ekstra sendere, og det kommer vi til å sørge for.

– Jeg tror at radiolyttere kommer til å få enda mer tillit til rikskanalene i fremtiden.

Verdens mest moderne

– Dette gjør Norge til verdens mest moderne radioland, sier NRK-sjefen.

Eriksen mener fokuset på modernisering ikke er et tegn på urbanisering eller såkalt «byfokus».

– Hensikten er jo det motsatte. De som bor i sentrale strøk har vært vant til å ha 10–20 kanaler i mange år, mens man på landsbygda har måttet nøye seg med fire til fem kanaler.

– DAB-nettet gjør det mulig å gi like stort utvalg av kanaler til hele landet, slik at man også i bygda får 30 kanaler på lik linje med Tromsø og Oslo, sier han til Nordlys.

Radiosjefene er ikke de eneste som setter pris på heldigitalisert radio. Internasjonale interessenter dekket også begivenheten, og noen av de viktigste besøkene kom fra Storbritannia.

– Det som skjer i Tromsø i dag er en historisk dag for hele verden, og vi har som mål å få heldigitalisert radioen i Storbritannia også, sier Sophie Spooner fra DAB-produsenten Pure.

Storbritannias største teknikkmagasin ERT dekket også begivenheten.

Her er våre artikler om DAB og FM-slukkingen

Onsdag 13 desember er det slutt for riksdekkende radio på FM i Troms og Finnmark, og alle som skal høre på NRK må bruke de nye DAB-mottakerne.

Teknologien er omstridt, og påfører innbyggerne store kostnader for å kjøpe nye apparater og antenner. NRK har mistet drøyt 20 prosent av lytterne i områdene der FM allerede er koblet ut.

I denne reportasjeserien løfter vi frem noen av problemstillingene knyttet til den nye radiohverdagen. Her er de publiserte sakene om teamet så langt:

 

Kommentarer til denne saken