«For tykk? Jeg?»

Cocker spanielen Luna (6) ser vantro mot matmor Nina Løvhaug, før hun retter sitt sørgmodige blikk mot kameralinsa, som for å søke folkets støtte.

For jo, hun er for tykk. Koronadager på hjemmekontor har gjort Luna, i likhet med mange andre to- og firbeinte, hakket rundere i kantene. Og det er ikke greit. Spesielt ikke når man skal på utstilling om bare én måned. Så Luna må på slanker'n. Ingen bønn, her kjøres det på. Mindre mat, masse trening. Og PT, så klart.

En kjapp «Hva føler du nå?» til hovedpersonen selv, fremmer følgende konklusjon: mindre mat er kjipt, masse trening ... Det er supert!

Splæsj!

– Uuuuuuuh!

Luna står på kanten av et basseng og rister av forventning. Matmor Løvhaug gjør en liten justering på Lunas sele, før hun holder opp en lilla bitering.

– Er du klar? spør hun hunden.

– Uuuuh! uler Luna.

Så kastes ringen, og et millisekund etterpå flyr Luna gjennom lufta, før hun lander med et splæsj nesten midt i bassenget – eleganse be damned. Føttene går rytmisk, i hurtig tempo. Hun griper ringen med munnen, snur i vannet og svømmer tilbake til Løvhaug. Vel oppe på landgangen gir hun blaffen i å riste seg tørr. Hun skal tilbake i vannet – kast den ringen!

Og sånn går no treninga.

Treningsregime

For ja, det er trening. Lystbetont som det er, er 6-åringen på trening på Optimal hund, like ved Jekta i Tromsø. Luna, en sjarmerende, mørk cocker spaniel-tispe, skal på utstilling i juni. Beklageligvis tok altså sjarmen hennes overhånd på hjemmekontor, og når matmor ikke er hjemme, men andre er det, er veien kort til godbitene.

Så Luna er på slanker'n. Før utstillinga må hun ned 1,6 kilo. Løvhaug begynte arbeidet, gjennom målrettet trening og justering av kosten, for noen uker siden. Allerede er 300 gram av målet nådd.

Rehabiliteringsterapeut, og gründeren bak Optimal hund, Anneli Lauknes, er imponert.

– Det er bra jobbet! Og husk – vanntrening bygger også muskler. Lunas muskulatur er allerede annerledes. Jeg tipper at hvis vi hadde tatt midjemål før og etter, hadde forskjellen vært større enn antall kilo og gram, sier hun.

Lauknes står litt på avstand og følger med. Det er Løvhaug selv som styrer bassengtreninga. Hun har gått på kurs i «egensvømming», som vil si at hun kan leie bassengtid hos Optimal hund, og trene selv på ettermiddag- og kveldstid. Løvhaug trener med Luna i basseng to ganger i uka. De går turer, og trener blant annet blodspor, og går rally-lydighet (en slags hinderløype i lydighet).

Luna er en merittert hund, hun har utmerkelser både fra jaktkonkurranser, sporkonkurranser og utstillinger. Hun liker å bli stimulert og utfordret, å bruke både snute og hode. Og ja – hun er drevet av svært god matlyst.

Hundesvømming

– Veldig mange hunder trives i vannet – men ikke alle. Og ikke alle i like stor grad som Luna – hun er jo så ivrig at vi nesten må tvinge henne til å ta pause, ler Lauknes, mens Luna peser i bakgrunnen, og Løvhaug skjuler den lilla ringen bak ryggen.

Svømmetrening er svært god trening for de fleste hunder. Grunnene til å gjennomføre svømmetrening er varierte, men for mange hunder er svømming er godt valg fordi det er skånsomt for leddene, og det kan være med på å løsne spenninger i muskulaturen.

– Svømming er ekstremt god trening. Det er styrke og utholdenhet på en gang, og på en skånsom måte. Det sies at ett minutt i bassenget, tilsvarer rundt 1,2 kilometer i galopp på fjellet, sier Lauknes.

Hundene hun har i bassenget varierer fra chihuahua (liten) til newfoundlender (stor). Hunder med eksempelvis hofteleddsdysplasi elsker bassenget til Lauknes – her tas belastningen fra løping bort, så hunder med all slags vondter trives godt. Ofte blir også leddutslagene større i vann, noe som kan være godt for litt stive dyr.

Fra garasjen til egne lokaler

Lauknes sier at bassenget er meget populært blant kundene hennes, kanskje spesielt etter at hun begynte med opptrening og utleie av bassenget. Det er det eneste hundebassenget nord for Trondheim, og Lauknes har hatt det på klinikken siden hun åpnet her i 2018.

– Da jeg startet Optimal hund, hadde jeg «lokaler» hjemme i garasjen på Slettaelva. Det var der jeg så behovet og ønsket om en rehabiliteringsplass for hunder i Tromsø, og fikk selvtillit til å satse. Da jeg etablerte meg her i Karlsøyvegen, stilte mamma pant i huset sitt. Og jeg og noen ivrige kunder sparklet og malte og satte opp vegger og bygde platting rundt bassenget, smiler Lauknes, og legger til:

– Kundene mine er virkelig helt fantastiske, og veldig lojale.

Da Optimal hund i likhet med svært mange andre ble tvunget til å koronastenge i en periode, opprettet kundene en Spleis for å få Lauknes velberget gjennom.

Nylig gikk også Lauknes gjennom et gründerkurs – Pangstart – som hun sier har skjerpet fokuset hennes, og gitt ekstra trykk i bedriften. Nå har hun også fått en ansatt til å hjelpe med bassengbiten. Vedkommende er også i ferd med å ta samme utdanning som Lauknes.

PT for hunder

Lauknes kaster et blikk mot Luna, som etter tjue minutter i vannet er ferdig med treninga, og nå motvillig har slept labbene bort til dusjen. Hun kaster et skuffet blikk mot matmor Løvhaug, som har tatt på seg en kappe for å unngå å bli mer søkkvåt. Hun dusjer Luna nøye, før ferden går til et bort, der det er tilgang til føner. Luna gjennomfører et kjapt rømningsforsøk i retning bassenget, men blir hanket inn like før landgangen.

Etter en kombinasjon av tørking, føning og kos, går Luna inn på Lauknes kontor. Her skal hun få laserterapi. Luna er etter sigende en vralter, og har litt anspent ryggmuskulatur. Laserterapien får lettet litt på anspentheten.

Inne på kontoret har Lauknes flere balanseputer i forskjellige farger, samt en liten tredemølle. For syns skyld får Luna teste begge – selv om det ikke var en del av planen i dag.

– Mølla er fin å ha, men det jeg ønsker meg aller mest er ei vanntredemølle. Da får hunder som kanskje ikke liker å svømme i vann også muligheten til å avlaste litt. Men det er veldig, veldig dyrt, så det får bli om ei stund, sier Lauknes.

Så får hun Luna til å stå med forlabbene på ei balansepute. Ved hjelp av godbiter, som i dag er Lunas tørrfor-middag, får hun hunden til å skifte vekt fra labb til labb.

– Nå trener vi core. Hun bruker mye stabiliseringsmuskulatur nå, kommenterer Lauknes.

Hun har en rekke andre styrkeøvelser hun bruker på kundene sine også. Hunde-pushups. Hunde-knebøy. Og så videre.

– Jeg hjelper ofte kunder med å finne gode måter å trene hundene deres på. Jeg blir som en PT for hunder, smiler Lauknes.

Rehabilitering

Luna og Løvhaug har gått til Lauknes og Optimal hund i over tre år nå. De bruker både bassenget, massasje og laserterapi. Luna er en brukshund, og er dermed i samme bås som de fleste av de andre hundene som går her – brukshunder og jakthunder.

– De kommer gjerne i forbindelse med vekttap, eller rehabilitering etter operasjon, eller kronisk sykdom, eller for å jobbe med å hente seg inn etter jaktsesongen, for eksempel. Men spør du mannen i gata om de har hørt om Optimal hund, eller rehabilitering for hunden deres, da tror jeg svaret er nei.

Det synes hun er synd.

– Jeg mener veldig mange hunder kan ha godt av både skånsom trening, veiledning på trening og kosthold, eller massasje.

Gjennom jobben ser hun mange overvektige hunder, blant annet.

– Jeg synes det er en dal, ja. Men mitt utvalg er ikke representativ. De kommer jo hit på grunn av overvekt. Og ofte handler det rett og slett om bevisstgjøring, hva en hund får i seg. Man tenker for eksempel ikke over at et griseøre har massevis av kalorier i seg. Gir du det til en liten hund, så baller det fort på seg.

Med jevnlig oppfølging er erfaringen til Lauknes at de fleste hundene klarer å komme i bedre form.

– Hvis man må veies en gang i uka, for eksempel, så strammer man seg litt opp. Er nøye med mat og trening. Og da kan jeg følge med på hvilke steg som tas. Justere maten opp eller ned, slike ting.

Overvekt hos hunder

  • Overvekt og fedme er et stort problem for hunder i den vestlige verden. Man regner med at omtrent halvparten av hundene er overvektige.
  • På samme måte som hos mennesker, kan overvekt gi dyrene helseplager og økt risiko for sykdom.
  • Fedme hos hund medfører økt risiko for diabetes, leddsmerter, hudsykdommer, svekket immunforsvar og gir en økt belastning på indre organer og skjelett.
  • Det finnes sykdommer som gir minsket forbrenning, men det er sjelden dette som er årsaken til overvekten. Som regel er årsaken for mye mat og for lite bevegelse.
  • Hvis hunden din er overvektig bør den undersøkes av en veterinær.
  • Hvordan vet man om sin hund er overvektig? Undersøk dyret ved å kjenne på ribbeina. De skal ikke synes men være enkle å kjenne under et tynt lag fett. Dersom du må trykke godt for å kjenne ribbeina er dyret mest sannsynlig overvektig.

Kilder: Evidensia og Anicura

Hvile

Luna er ferdig med dagens økt. Hun har holdt et høyt tempo gjennom hele timen, og matmor regner med at hun får en sliten hund utover ettermiddagen.

– Hun er som regel sliten etter ei økt her. Og så er hun helt klar igjen neste dag.

For Lauknes er aktivitet nøkkelen for enhver hund.

– Min fanesak er at vi må opp av sofaen med hundene våre. Det er så mye artig å finne på med dem. Ofte, hvis man ikke orker å stimulere hunden sin, bruker man mat som et substitutt. Det er en ond sirkel. Vi må opp og ut.

For Lunas del har hun en måned til å gå ned over ett kilo. Det skal holde hardt, tror Lauknes – men fokuserer på at veldig mye godt kan skje på den tiden, ikke bare vekttap.

– Luna er skikkelig ivrig, og elsker aktivitet. Det er et veldig godt utgangspunkt, sier hun.

Løvhaug jobber på videre mot utstillingshelga i juni. Både hun og Luna er topp motivert for sommersesongen – noe Luna demonstrerer greit ved nok et forsøk på å nå bassenget, på vei ut fra treningsrommet.

– Hun elsker det, ler Løvhaug.

– Vi testet henne først i vann oppe ved Finnvikvannet for en stund tilbake. Hun var ikke spesielt interessert i å svømme der. Det kan jeg forstå. Dette vannet frister mer!

Dyreliv

Skrives det nok om dyr i Nordlys? Nei. Spør du meg, skrives det ikke nok om dyr generelt sett heller. Dette skal jeg gjøre noe med. I "Dyreliv" skal jeg skrive om alt som rører seg i dyrenes verden i nord - om de kryper, kravler, går, hopper eller galopperer. Intet dyr for lite, intet for stort.

Gode dyrehistorier er ofte gode menneskehistorier. Jeg liker menneskehistorier. Men jeg elsker dyrehistorier. Så tips meg! Om det fine, det rare, det vanskelige, det morsomme, det utfordrende. For som vi alle vet: Der tiltrænges et blad som vil være en ærlig talsmann for smaadyrs sak. Og stordyr.

Journalist Marte Hotvedt

marte.hotvedt@nordlys.no eller telefon 97164902