Norsk Cola på verstingliste

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

- Sukkerinnholdet varierer fra land til land.

DEL

[NettavisenDet er stor forskjell på hvor mye sukker det er i brusen – med tanke på hvilket land du kjøper drikken i.

Det er et forskerpanel ved Action on Salt & Health som står bak listen over hvor mye sukker det er i brusen i de ulike landene. På topp ligger Canada, med 39 gram sukker i en boks Coca Cola. Norge er imidlertid ikke med på lista, selv om vi ligger blant landene med mest sukkerinnhold. Her hjemme er det 35 gram sukker i en boks Cola fra brusgiganten.

Forskjeller

Til sammenligning er det også 35 gram sukker i Coca Cola hvis du kjøper det på ferie i Storbritannia, Spania eller Italia. I Thailand er det «bare» 32 gram sukker.

I Danmark er det 35 gram sukker i en Coca Cola-boks, skriver Metroexpress, som først omtalte saken.

I undersøkelsen er det tatt med brus som 7 Up, Fanta Orange, Dr.Pepper, Schweppes Tonic Water, Sprite, Pepsi og Coca Cola.

Andre brusvarianter

I en 330 ml fra Sprite, ligger Thailand på topp med 47 gram sukker, mot Østerrike som har lavest innhold på 19 gram. I en boks Pepsi er det 39 gram sukker i Japan, og 35 gram sukker i Serbia. I en Fanta Orange er det 43 gram sukker i boksen i India, og 23 gram i Storbritannia.

Til sammenligning med for eksempel en Fanta Lemon-boks her hjemme, er det kun 27 gram sukker.

Ingen kommentar

Coca Cola Norge og Ringnes, som fører Pepsi, sier de merker en trend i Norge med at stadig flere ønsker sukkerfrie alternativer. De vil imidlertid ikke kommentere den nevnte undersøkelsen.

– Vi kan ikke kommentere denne spesifikke undersøkelsen, men vi merker sukkerinnholdet i våre produkter tydelig og utvikler fortløpende produkter som inneholder færre kalorier. Coca-Cola zero er for øvrig vårt raskest voksende produkt, noe som reflekterer en tydelig trend med økt salg av sukkerfrie alternativer, sier kommunikasjonssjef Mette Vinther Talberg i Coca Cola Norge.

Også Pepsi sier at deres sukkerfrie variant blir stadig mer populær.

– Stadig flere nordmenn foretrekker sukkerfri brus. Pepsi Max er i ferd med å ta igjen den største sukkerholdige konkurrenten. Det er unikt både i norsk og internasjonal sammenheng, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard

– Sjekk innholdet

I undersøkelsen er det samlet inn informasjon om sukkerinnhold fra 274 brusprodusert over hele verden. Videre kommer det fram at 88 prosent av sukkerholdig brus inneholder mer enn den anbefalte dosen av daglig sukker. «Action on Sugar» påpeker at leskedrikk verden over inneholder unødvendig mye sukker, og etterlyser at produsenter internasjonalt går sammen om å redusere sukkernivået umiddelbart.

Sukkerholdig brus settes i sammenheng med fedmeproblematikken verden over, i tillegg til type 2 diabetes.

– Det er på høy tid at produsenter rundt om i verden slutter å tilsette unødvendig sukker og kalorier i sine produkter, og begynner å arbeide mot å redusere sukkerinnholdet en gang for alle. Vår forskning har vist avvik mellom sukkerinnhold i de samme drikkene som selges verden over, sier ernæringsfysiolog Kawther Hashem ved Action on Sugar.

Hun mener folk bør lese næringsinnholdet på brus, og velge drikk med lite sukker. Aller helst bør man drikke vann, påpekes det.

Nye retningslinjer fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler barn og voksne til å redusere sitt sukkerinntakt til under fem prosent av sitt daglige energiinntak, som vil si cirka 25 gram. (6 teskjeer sukker). Tallet er enda lavere for små barn. (ANB)

Les hele saken i Nettavisen!

Artikkeltags