Frykter gravlund vil ligne en anleggsplass: - Vi er rett og slett blitt lurt

REAGERER: Kirkeverge Kristin Stang Meløe reagerer sterkt på at byrådet har redusert den planlagte driftssentralen til Kirkelig Fellesråd.

REAGERER: Kirkeverge Kristin Stang Meløe reagerer sterkt på at byrådet har redusert den planlagte driftssentralen til Kirkelig Fellesråd. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Kirkevergen provosert over redusert byggeprosjekt.

DEL

Byrådet kunne torsdag presentere gladnyheten om at Tromsøs etterlengtede krematorium nå snart er byggeklart. Det er kirkeverge Kristin Stang Meløe svært glad for. Samtidig er hun provosert over at byrådet går inn for å redusere kraftig på en del av byggeprosjektet - nemlig driftssentralen som i utgangspunktet skulle ha plass til maskinene som brukes på gravlundene i Tromsø.

- Men nå har de redusert størrelsen på sentralen slik at vi ikke får noen steder å gjøre av maskinene våre. I dag står maskinene på Tromsø gravlund, og nå kommer det fortsatt til å se ut som en anleggsplass der, uttaler Meløe.

- Diktat

Kirkelig fellesråd var i starten med på planleggingen av byggeprosjektet, som omfatter to bygg - krematorium med seremonirom og driftssentral.

- Så ble vi tatt ut av styringsgruppa, og ble satt på sidelinja. Siden har det skjedd store endringer i byggeprosjektet uten at vi er blitt konsultert. Vi er blitt holdt for narr, og nå har vi mottatt et diktat fra byrådet med beskjed om nærmest å ta det vi får eller ingenting, sier Meløe.

Hun sier reduksjonene vil ramme besøkende på gravlundene der maskinene må lagres siden det ikke er plass til dem i den kommende driftssentralen. Selvfølgelig vil det også gå ut over driften i Kirkelig fellesråd.

- Vi er rett og slett blitt lurt, og jeg kommer til å framstå som en løgner overfor de ansatte, mener Meløe.

Måtte kutte kostnader

Hele byggeprosjektet ble dyrere enn først antatt. Krematoriet og seremonirommet ble rundt ti millioner dyrere enn forutsatt i 2012. Deretter ble driftssentralen ca sju millioner dyrere etter anbudsrunden. Byrådet har gått inn for å redusere kraftig på driftssentralen ved å forenkle bygget, minimere behovet for grunnarbeider, og droppe en del utomhusarbeid.

- Vi har gått inn for å kutte kostnader så mye som mulig uten å redusere funksjons- eller arealkrav, sier byråd for næring, kultur og idrett, Vanja Terentieff.

- Men det høres ut som funksjonen er redusert hvis det ikke er plass til maskiner?

- Det var dette som var mulig innenfor den rammen vi satte, så får det bli opp til kommunestyret om de vil bygge en større driftssentral.

Kommunestyret skal behandle byggesaken 26. august.

Artikkeltags