Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø kommune storfornøyde med rumenske ansatte

Artikkelen er over 8 år gammel

Tromsø kommune åpnet dørene og tilbød to rumenere jobb. Det angrer de ikke ett sekund på.

Florin Sitaru og Neculai Grigori fra Romania har den siste uken satt opp et 50-talls skiltstolper på Tromsøya.

Som en del av siste finish i Tromsømarkasprosjektet har de gravd ut stolpehull og satt ned stolper til skilt og kart på grøntdraget langs toppen av øya, i bydelene rundt og i sentrum.

– Vi er glade for å ha fått muligheten til å jobbe i kommunen. Vi liker å bruke kroppen når vi jobber, og hardt arbeid er gøy, forteller Grigori.

– Det er fint å jobbe ute i frisk luft, samstemmer Sitaru.

Økonomisk krise i Spania

Han og kompisen reiser rundt i Europa, alt etter hvor det er arbeid. Grigori jobbet i Spania, men på grunn av krisen i sør valgte han å evakuere nordover.

– Jeg liker måten Norge og systemet her er organisert. Det er strikt, og samfunnet er bygd opp på en bra måte som fungerer, sier Grigori.

Han forteller at det ikke er lett å komme til et nytt land og forsøke å få seg arbeid.

– Jeg er utdannet både fisker og truckfører, men språket gjør det vanskelig å få jobb. I tillegg må jo noen ønske å ha meg på båten sin, sier han.

Skape godt rykte

Da Tromsø kommune trengte noen til å jobbe med dette lille prosjektet, tok de kontakt med Kirkens bymisjon. De har engasjert seg for å hjelpe folk fra andre land som kommer til Tromsø og har lyst til å få seg et arbeid.

– Bymisjonens kontaktnett og kjennskaper til miljøet gjorde det mulig for kommunen å finne de riktige folkene, forteller medarbeider i Tromsømarkaprosjektet i Tromsø kommune, Margrethe Rabås.

Kirkens bymisjon forteller at de to rumenerne også var med og ryddet etter romfolket under Sandnessundbrua i vår.

– Det er ikke slik at rumenere på generell basis forsøpler og griser til. Det er uheldig at enkelte har tatt seg til rette og skapt irritasjon. Sitaru og Grigori ønsket å vise rumenere fra en god side, og vise at de er her for å jobbe, forteller Ann Karina Sogge i Kirkens bymisjon.

Åpner dører

Grigori viser fram kursbevis på at han har deltatt på sikkerhetsopplæring for fiskere på Tromsø Maritime skole. Han har også truckførerbevis, og førerkort for lastebil.

– Det er synd at vi ikke får jobbe med det vi er utdannet til. Men vi er veldig glad for at kommunen har åpnet dørene for oss og lar oss forsøke å jobbe, forteller Grigori.

Han forteller at å jobbe hardt ligger i familien og etnisiteten.

– Hver etnisitet har sin profesjon. Jeg er ikke som romfolk, jeg kunne aldri sittet på gaten og tigget. Jeg vil at samfunnet skal bli kjent med rumenere, og se at vi er glade i å jobbe, forteller Grigori.

Svært fornøyd

Rabås forteller at hun er svært imponert over måten arbeidet i Tromsømarkaprosjektet har blitt utført.

– Vi har ikke hatt stillingen utlyst, men hadde den vært det, er jeg overbevist om at guttene hadde knust de andre, sier hun.

Hun har for gøy tatt tiden for å se hvor effektiv de faktisk er. På ti minutter graver de opp et hull på én meter i diameter, setter ned stolpe og fyller det igjen.

– De er raske og flinke, og så er de alltid i godt humør. Vi er veldig fornøyd med arbeidet, forteller Rabås.

Kommentarer til denne saken