Gå til sidens hovedinnhold

- Læreren fant aldri ut var at det var merker fra bjørkeriset som jeg ble prylt med

Artikkelen er over 7 år gammel

Oddvar (75) har søkt om oppreisning sammen med mer enn 60 barnehjemsbarn.

Fristen for å søke om oppreisning gikk ut i går.

– Det visste jeg ikke, utbryter pensjonisten Oddvar Tormod Johansen (75) bosatt i Tønsberg.

Han er opprinnelig fra Tromsø, og har tidligere stått fram i Nordlys for å fortelle historien om sin tapte barndom. Oddvar fikk juling regelmessig i åtte år da han var plassert på Bjørklund barneherberg i perioden 1945 og 1951.

– Jeg tok støyten for de andre barna husker jeg. Mange som har vært i barnevernssystemet i Tromsø etter jeg var der har ringt meg. De har også hatt det jævelig, forklarer han til Byavisa Tromsø.

Ble prylt

Til tross for at han var gjenstand for betydelig mishandling og grove overgrep har han har ikke søkt erstatning. Oddvar kan ha rett på så mye som 725.000 kroner fra Tromsø kommune.

– Jeg har ikke fått informasjon om at det går an å søke på noe som helst, sier Oddvar og noterer seg nummeret til Oppreisningsordningen.

– Jeg fikk ikke ha gym på skolen fordi jeg alltid hadde «eksem» på ryggen, men det læreren aldri fant ut var at det selvfølgelig var merker fra bjørkeriset som jeg ble prylt med. Sa jeg noe om det var jeg ille ute når jeg kom tilbake til hjemmet, fortsetter han.

Prosedyren var å kle han naken på badet, holde hendene fast på badekarkanten og slå til han begynte å gråte eller svimte av. Overgrepene skjedde foran alle barna på hjemmet.

Få minutter senere informerer han om at han rakk søknadsfristen, og får tilsendt søknadsdokumentene han trenger.

Utbetaler millioner

Kommunen har fått inn over 60 søknader om oppreisning, og bare til nå har 34 personer fått utbetalt godt over 19 millioner kroner. 15 personer har fått endelig avslag eller trukket sine søknader. Det bekrefter sekretariatet til Oppreisningsordningen i Tromsø.

– Vi forventet et søkertall mellom 70-140 personer basert på det nasjonale snittet. Antallet er noe i underkant av estimatet basert på folketallet i Tromsø, men vi vet også at lokale forhold spiller inn, sier sekretariatsleder Arne Donald Andersen.

Vonde historier

Fra 1945 til 1993 ble det utført særdeles grove psykiske og fysiske overgrep mot utplasserte barnevernsbarn i Tromsø, og det er særlig barneherberget Bjørklund, med adressen Petersborggata 7, som utmerket seg som et hjem med mange overgrep.

– Det å søke oppreisning kan være en stor belastning. Vonde opplevelser blusser opp igjen av å prate om hendelsene på nytt. Samtidig er prosessen for enkelte et viktig bidrag for å komme seg videre. Tromsø tar nå et moralsk ansvar og gir en uforbeholden unnskyldning til dem som har blitt utsatt for omsorgssvikt og overgrep, fortsetter Andersen.

Mange vonde historier om seksuelle overgrep, psykisk og fysisk grov vold samt omsorgssvikt er blitt kastet lys på gjennom de to årene arbeidet med oppreisning har foregått.

– Penger er ikke nødvendigvis det sentrale for ofrene. Det å møte noen som lytter til historiene og tror på dem kan være vel så viktig. Målet er å gi den enkelte en oppreisningsopplevelse, understreket med et personlig beklagelsesbrev fra ordføreren, sier Andersen.

Ferdig våren 2014

Han er jurist og har blant annet jobbet 16 år i politiets påtalemyndighet samt med vold- og seksualforbrytelser. Andersen leder et team bestående av tre saksbehandlere.

– Det er viktig for oss at søkerne møter saksbehandlere med lang erfaring, kjennskap til barneverninstituttet og traumerelaterte problemstillinger. Samtidig som vi er nøkterne i saksbehandlingen, må vi være tilstede i kommunikasjonen med søkerne. Det er der erfaringen spiller en stor rolle, sier han.

Sekretariatet regner med å ferdigbehandle søknadene til Tromsø i løpet av våren 2014.

Kommentarer til denne saken