Konkurransetilsynet har sagt nei til innkjøpssamarbeidet som er inngått mellom dagligvaregigantene ICA og Norgesgruppen. Vedtaket er gjort for å skjerme konkurransevilkårene i norsk dagligvarebransje.

Ica består i dag av tre ulike butikkonsepter: Ica Supermarked, Rimi og Matkroken, som alle er representert i Tromsø. Nå står over hundre butikker i Nord-Norge i fare for og måtte stenge dørene for godt. 25. april må partene ha avgitt et skriftlig svar til Konkurransetilsynet om avgjørelsen.

700 mill. i minus

Rimi i Hamna er en av de utsatte butikkene, men både ansatte og daglig leder har fått munnkurv fra sentralt hold. Det er kun kommunikasjonsdirektøren som for lov til å uttale seg om den nærstående og eventuelt massive nedsablingen av matbutikkene i distriktene i nord.

- Vi sliter med butikkene i nord og distriktene. Det er store avstander og dyr distrubisjon i Nord-Norge. Dette var et problem vi ville løse med avtalen vi jobbet på sammen med Norgesgruppen, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis.

Takle Friss forteller at Ica tapte 692 millioner kroner i fjor, og en stor andel av tapene skyldes distrubisjonskostnadene.

- Ja, får vi et endelig nei til samarbeidsavtalen så legger vi ned det meste i nord, men vi jobber knallhardt for at det ikke skal skje, forteller han.

- Tromsø er utsatt

Argumentasjonen mot samarbeidet går blant annet på at daglivarebransjen i Norge i realiteten kun hadde stått igjen med to innkjøpssjefer fordelt på tre aktører av betydning, skriver E24.no.

- Jeg mener konkurransen blir sterkt svekket i nord om dette går igjennom. Man har da kun tre aktører igjen. Tromsø er et område vi legger ned i, men også distriktene i Troms vil lide av kuttene, sier direktøren.

Verken daglig leder ved Rimi i Hamna eller distriktssjefen ønsker å kommentere saken.

Ica har tre rimibutikker, en Matkroken-filial og to Ica supermarkeder i Tromsø.