Hedda Ballovara Olufsen (10) er ikke fornøyd med mulighetene utendørs på Borgtun skole i Tromsø.

- Jeg ser mange som er alene fordi det ikke er plass ved stativene, og så er klatrestativene så dårlige. Vi får fliser i fingrene av dem. Det er også mye stjeling på skolen, så vi trenger skap til tingene våre. Noen kjenner på jakkene etter mobiltelefoner, sier eleven.

Derfor tok hun saken i egne hender da hun kom over en oppgave i norskboka. Hedda komponerte et håndskrevet brev og sendte det til ordfører Hjort helt på egenhånd.

- Jeg misforsto oppgaven på en bra måte kan du si. Det står at man skal skrive et brev til ordføreren i din kommune, så da gjorde jeg det, men jeg har ikke hørt noe fra han, legger hun til.

- Fortvilet situasjon

Rektor på Borgtun skole Pia Elverøy forstår godt frustrasjonen til Hedda. Hun har i flere år forsøkt å få midler til å utbedre uteområdet på Borgtun uten at noe har skjedd.

- Situasjonen er fortvilet. Til tider får vi store oversvømmelser som gjør at vi må stenge av av uteområdet. Dreneringen er så dårlig det er helsefarlig for ungene å leke fordi mengdene med gjørme og skit skaper bakterier som barna blir dårlige av.

Ifølge rektoren samler vannet seg opp når grunnen er frossen og overflaten er tint. Da kan vi ikke skoleelevene leke ute.

- Bygget er såpass gammelt at vi heller ikke har grovgarderober. All skitten blir dermed med elevene inn på skolen, forklarer Elverøy som mener skolen trenger et løft.

Skolen med rundt 300 elever er fra 1952, og asfaltskolegården er nå så lappet, ujevn og ødelagt at elevene ikke en gang kan spille ball. Behovet beskriver rektoren som prekært.

- Det er store trær på området som ikke er beskåret på lang tid. Vi er redde for at greinene skal dette rett i hodet på elevene. Behovet for oppgraderinger er kjempestort, og ungene fortjener bedre enn dette. De ville vært utrolig takknemlig for den minste oppgradering, sier Elverøy.

Har mottatt brevet

Tromsøs ordfører Jens Johan Hjort forteller at han satte veldig stor pris på brevet fra Hedda.

- Det er ikke så ofte jeg får håndskrevne brev, og jeg vurderte å svare på samme måte, men er redd jeg har for dårlig finskrift, sier Hjort.

- Heddas brev var godt og poengtert. Jeg har skrevet svar til henne, men jeg hadde også behov for å sjekke opp et par ting som skal henvises til i brevet, så det er snart på vei, avslører ordføreren.

Henvisningen Hjort omtaler er en søknadsordning der elevrådet kan søke på en pott med penger som så går til forbedringstiltak på skolen.

- Deretter lager byrådet en innstilling som ender på barnas kommunestyremøte. Det jeg har gjort er å sende en forespørsel til byrådet, og så vil jeg ha mitt svar til Hedda veldig snart.

- Flott engasjement

Hjort oppfordrer Borgtuns nye varsler om å ta kontakt med elevrådet, så kan de sende inn søknaden sammen.

- Vi har en økonomisk utfordring i kommunen, og ikke nok penger til å dekke alles ønsker. Derfor anbefaler jeg å prøve denne ordningen. Engasjement fra barn er flott. Forrige gang jeg opplevde noe av det samme var det en gjeng med jenter som demonstrerte utenfor rådhuset den første dagen i juleferien. "Dårlig Hjort", stod det på skiltene. De ville ha leirskole, og det fikk de til slutt, sier Hjort.