Frykter stengte dører for Tromsøs rusavhengige

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Om ikke Kafé X får økt sitt årlige tilskudd frykter primus motor Asbjørn Larsen at tilbudet vil smuldre opp.

DEL

I dag får kafeen 465.000 i tilskudd fra kommunen.

Det dekker ei stilling. I tillegg fikk de på slutten av fjoråret 135.000 kroner i krisehjelp av kommunen.

– Med noen prosjektmidler har vi så vidt klart å ha to stillinger de siste årene, men hvor lenge vi klarer det er uvisst. Vi er veldig sårbare. Er noen syk eller vi har ferieavvikling er det ganske kritisk, sier daglig leder Asbjørn Larsen.

Slik han ser det bør kafeen ha to faste stillinger i bunn.

– På den måten kan vi jobbe for å supplere med eventuelle prosjektstillinger samt frivillige. Kanskje en liten prosjektstilling knyttet opp mot NAV for å hjelpe våre frivillige og gjester videre. Vi opplever ellers at det å rekruttere frivillige fra vår brukergruppe stadig blir vanskeligere, og da ville det hjulpet å kunne tilby de bedre oppfølging og da kanskje inn mot for eks NAV.

Jubilerer neste år

Kafeen gir et tilbud til tidligere rusmisbrukere som ønsker å holde seg rusfri og borte fra kriminalitet.

I snitt har de rundt 15 besøk om dagen. De har 15–20 frivillige i året som er tilknyttet kafeen og gir et tilbud til de som ønsker å bryte med rusmiljøet.

– Min påstand er at minst 75 prosent av de som har vært her klarer å holde seg unna rusmiljøet. De fyller dagene med noe for dem meningsfylt. Mange går på skole eller jobber. De får kontakt med familiene sine igjen. De klarer å stille opp for foreldre og barn og holder seg borte fra rus og kriminalitet, sier Larsen, og fortsetter:

– Til neste år har vi 10-årsjubileum og vi har overlevd på entusiasme hele veien. Men grunnmuren og rammebetingelsene må bli bedre for å klare å framdrive den fortsatte entusiasmen, sier Larsen.

Tromsø kommune kan ikke på nåværende tidspunkt love noen extravagant jubileumsgave til kafeen.

De holder på med neste års budsjett, og har fått med seg søknaden til Kafé X blant mange andre.

– Vi har store utfordringer å ta høyde for, så får vi se hva vi klarer å få ut av det. Men vi kan ikke si noe ennå, sier politisk rådgiver for helse og omsorg Kristian Wilsgård.

Samtidig er kommunen enige i at kafeen gir et viktig tilbud til mange i byen.

Påvirker brukerne

Han peker på at om man hele tida skal slite i motbakke vil gløden sakte ta slutt.

– Hele situasjonen vår påvirker brukerne og de frivillige som jobber her, sier Larsen.

Konstant usikkerhet i forhold til å få finansiert stilling nummer to tærer på hele driften.

– Det er lettere å rasere enn å bygge opp. Nå i oktober/november kommer kaffen til å måtte holde stengt fire-fem dager. Det har ikke skjedd før. Men det går bare ikke opp, dessverre, sier Asbjørn Larsen.

Han drømmer om et fast tilskudd på én million kroner.

– Det ville finansiert to stillinger og vi kunne konsentrert oss om å drifte kafeen heller enn å bruke masse energi på å prøve å hente inn småmidler til prosjekter for å holde liv i stillingen, sier Larsen.

Mange muligheter

Aktivitetstilbudet kafeen gir, kunne vært bedre, og de skulle ideelt sett vært mye mer synlig ute.

– Tromsø er en fantastisk by full av entusiastiske folk. Som gjerne vil hjelpe. Men da må vi være der ute å fortelle om oss selv, og det har vi ikke hatt kapasitet til det siste året.

Han vet også at det finnes et hav av muligheter for å få finansiert prosjekter, men de har slik situasjonen er nå ikke kapasitet til å gjøre innsatsen som må til for å få tak i midlene.

– Det er frustrerende. Samtidig som det stadig kommer folk oppover for å se på Kafé X-modellen og lære om hvordan vi jobber. Narvik har startet opp en søsterkafé av Kafé X og man forsøker det samme på Storslett. Så anerkjennelsen er der, men støtten er for liten, avslutter Larsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken