Får kamp om tomta

Artikkelen er over 7 år gammel

Arthur Buchardt får ikke bygge giganthotellet uten kamp. Nå vil Statsbygg kjøpe samme tomt.

DEL

Arthur Buchardts ønske om å bygge storhotell i Tromsø har ikke akkurat vært noen hurtiggående prosess så langt. Og nå stokker det seg ytterligere til for eiendomsmagnaten – og ikke minst for Tromsø kommune.

Statsbygg melder seg nemlig på i kampen om den samme eiendommen som Buchardt vil bygge på. Den statlige eiendomsgiganten ber Tromsø kommune komme med tilbud på kjøp av Strandveien 8.

Dermed er det full krig om indrefileten på Strandveien.

Vil utvide

– Vi planlegger nå utvidelsen av Framsenteret med et byggetrinn 2. Vi har også gjort en analyse som viser at det i løpet av en tiårsperiode vil være behov for et tredje byggetrinn. Mulighetsstudien viser at den beste beliggenheten er på denne eiendommen, fastslår avdelingsdirektør i Statsbygg, Siri Berg.

Byggestart for byggetrinn 2 er planlagt allerede til høsten. Denne utvidelsen blir på 11.000 kvadratmeter rett sør for det eksisterende Framsenteret.

Framsenteret mener i tillegg det er behov for et byggetrinn 3 på 15.000 kvadratmeter, og Statsbygg mener dette tilbygget bør ligge sør for byggetrinn 2.

Det er akkurat her Arthur Buchardt ønsker å bygge sitt kongresshotell. Han har presentert to ulike byggeforslag – et med 23 etasjer, åpen skybar i toppen og offentlig terasse.

Det andre bygget er langt lavere, men opptar mer areal på bakkeplan. Begge er 12.000 kvadratmeter.

Kommunens valg

Statsbygg bekrefter at ønsket beliggenhet for Framsenterets byggetrinn 3 og Buchardts hotell er i direkte konflikt med hverandre.

– Så da blir det opp til kommunen å gjøre et valg, sier Berg.

Statsbygg understreker at Framsenteret er av sentral betydning for å opprettholde Norges posisjon som forvalter av miljø- og naturressurser i nordområdene.

Avdelingsdirektør Siri Berg viser også til at hun har Miljøverdepartementet i ryggen som oppdragsgiver for utbyggingen.

Administrerende direktør ved Framsenteret, Are Johnsen, sier Framsenteret ønsker å utvikle en kunnskapspark, og at det er mer naturlig med en utvidelse av Framsenteret framfor et hotell her.

Dette ble også påpekt av både Framsenteret og Statsbygg da kommunen nylig varslet oppstart av planleggingen av både Buchardts hotell og Aker Solutions hovedkvarter enda lenger sør på Strandveien.

Flere tomtekamper

Både Buchardts planleggere og representanter for Aker Solutions har allerede hatt oppstartsmøte med Tromsø kommune i forbindelse med reguleringsarbeidet.

Dermed er det i 12. time at Statsbygg kommer på banen med sitt innspill overfor Tromsø kommune.

Arthur Buchardt har ikke svart på Byavisa Tromsøs henvendelser i denne saken. Men da han i juni gjestet Tromsø, ga han klart uttrykk for at denne byggeprosessen har tatt svært lang tid i forhold til andre hotellprosjekter han har initiert de siste årene.

Han viste blant annet til Nordens høyeste hotell – Scandic Victoria Tower – som åpnet i Stockholm i fjor.

Men det er ikke bare i Tromsø Buchardt får tomtekamp. I Trondheim sikret han seg nylig hotelltomt ved Lerkendal stadion selv om en konkurrent la inn høyeste bud omtrent på overtid.

Artikkeltags