Politiet anslår at produksjonen har gitt milliongevinst, og har nå tatt beslag i huset til gartnerne.

– Dyrkingen har ikke hatt like proft omfang som politiet vil ha det til, og jeg mottok kun smertelindrende medisin, forklarer den 30-år gamle tromsømannen.

LES OGSÅ: Politiet har avslørt to nye marihuanaplantasjer

Han og partneren på 35 år står angivelig bak den største marihuanaplantasjen i Nord-Norge noensinne. Det var søndag kveld den 2. februar narkogruppen ved Troms politidistrikt slo til mot en enebolig i Tromvik i Kvaløya, og arresterte totalt fire personer.

Eieren av boligen (30) og mannen han delte boligen med (35) er de hovedmistenkte.

Avslutter etterforskningen

Etter det Byavisa Tromsø kjenner til var de to siste av arrestantene med for å hjelpe til med høstingsarbeidet som skal ha pågått da politiet slo til. Hjelperne ble senere løslatt.

De to hovedmennene ble varetektsfengslet, og siktet for grove narkotikaforbrytelser med en strafferamme på opp til ti år fengsel. Begge mennene på 30 og 35 år er av norsk opprinnelse, fra Tromsø, og nå løslatt i påvente av rettsaken.

LES OGSÅ: - Vi stusset over all den dyre plantejorden de hadde - nå er det vel tydelig hva den er brukt til

Den yngste hentet samtidig 9.000 kroner i arbeidsavklaringspenger fra Nav hver måned.

Ifølge lederen for narkotikaavsnittet til Troms politidistrikt, Ynge Myrvoll, er etterforskningen nå i en avsluttende fase, men i frykt for at de to mennene ikke skal være i stand til å betale bøter og saksomkostninger, som mest sannsynlig blir tildelt etter endt rettsak, har de tatt beslag i eiendommen.

Millionverdier

– Det som pågår nå er økonomiske etterforskning. Vi har blant annet fått godkjent en heftelse på adressen i Tromvika på til sammen 1,4 millioner kroner. Det er også verdiene vi mener produksjonen av marihuanaen har skapt, sier Myrvoll.

LES OGSÅ: Dette fant politiet i kjelleren i eneboligen

Det kommer fram i den offentlige kjennelsen mot den siktede 30-åringen, som nå har erkjent straffeskyld, at eneboligen ble kjøpt for 1,25 millioner kroner julen 2011, men ifølge forklaringen startet de ikke dyrkingen før mars 2013.

– Det er for tidlig å si noe om huset. Inndragingen er en del av straffen, og grunnlaget er at vi frykter for at eiendommen kan bli overdradd eller pantsatt før rettsaken, så da har politiet bedt retten om en heftelse. Store deler av huset er brukt til straffbare forhold, sier Myrvoll.

Fikk medisin

Mennene kan fortsatt bo på eiendommen, men som følge av heftelsen har ikke eieren nå rett til å selge eller overdra boligen. I kjennelsen kommer det fram at 35-åringen har leid kjellerlokalene av 30-åringen, som igjen hevder hans rolle i dyrkingsprosessen kun var å ta imot medisin i form av cannabisekstrakt.

Middelet brukte han som smertesmillende og muskelavslappende middel.

LES OGSÅ: Dette var en stor narkoplantasje - så banket politiet på døra

– Begge to erkjenner tilknytning til saken, og vi mener produksjonen har pågått over flere år. Markedet i Tromsø er stort for denne typen produksjon. Hvorfor vi valgte å besøke akkurat disse to vil vi ikke si noe mer om.

Ikke skjerpende

Aktor Frode Stock forteller at det å heve arbeidsavklaringspenger samtidig som man driver med vinningskriminalitet i utgangspunktet er to forskjellige forhold.

– De har ikke noe med hverandre å gjøre, og er ikke et typisk straffeskjerpende moment. Mange som domfelles for vinningskriminalitet mottar stønad, sier Stock. Han presiserer imidlertid hvorfor politiet har fått godkjent en heftelse på eiendommen.

– Det blir opp til retten å bevise om verdier er generert. Har de siktede hatt vinning som følge av produksjonen vil den gevinsten bli inndratt. Eiendommen er stipulert til å kunne selges for 1,4 millioner kroner. Det er bakgrunnen for heftelsen, sier Stock.

Forsvaren til 30-åringen, Ida Munch Ellingsen, sier klienten hennes erkjenner delvis straffeskyld. Det har ikke lykkes Byavisa Tromsø å få tak i Håvard Utstøl Jakobsen som er utnevnt på vegne av den 35-årige forretningspartneren.

Se bildene fra kjelleren her!