Bussjåføren var full da han kom på jobb og ble stoppet av politiet. Senere samme dag ble han på nytt tatt for fyllekjøring

Mannen skulle ut å kjøre buss for Boreal, men var kraftig beruset. Nå er han dømt til fengsel og en stor bot. (Foto: Erlend Hykkerud)

Mannen skulle ut å kjøre buss for Boreal, men var kraftig beruset. Nå er han dømt til fengsel og en stor bot. (Foto: Erlend Hykkerud)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bussjåføren fra Boreal skulle kjøre ruta fra Karasjok til Russenes om morgenen den 30. juli i år, men var kraftig full og ble stoppet av politiet, etter å ha blitt anmeldt av publikum. Senere samme dag ble han på nytt tatt for promillekjøring.

DEL

Tirsdag 30. juni 2015 mellom kl. 04.32 og kl. 05.29 i Karasjok førte bussjåføren personbilen sin og bussen til Boreal, til tross for at han var påvirket av alkohol. En blodprøve tatt av ham kl. 08.05 viste en alkoholkonsentrasjon i blodet på 1,73 promille.

Mannen skulle på jobb som bussjåfør for Boreal Transport Nord AS med avgang i henhold til rutetabell kl. 05.15 fra Karasjok mot Russenes i Porsanger.

Det skriver iFinnmark.

Fyllekjørte på nytt

Men det stoppet ikke med fyllekjøringen om morgenen:

Klokka 17.06 samme ettermiddag i Karasjok førte mannen på nytt personbilen sin, til tross for at han var påvirket av alkohol. Blodprøve tatt av ham kl. 17.33 viste en alkoholkonsentrasjon i blodet på 1,69 promille.

Mannen la alle kortene på bordet under en såkalt tilståelsesdom i Indre Finnmark tingrett den 30. september i år.

Særlig stort farepotensial

Retten vektlegger i skjerpende retning at påvirkningsgraden var høy og at kjøringene ble foretatt samme dag, til tross for at politiet hadde fratatt siktede førerkort ved det første tilfellet. Videre er det straffeskjerpende at kjøringen fant sted på en ukedag over en strekning på til sammen flere kilometer i tettbebygd strøk. Farepotensialet var særlig stort på ettermiddagen. At siktede også kjørte med buss, dog kun i 100 meter, vektlegges også i straffeskjerpende retning, uttaler Indre Finnmark tingrett.

Svekket reaksjonstid

Ifølge nettstedet promille.no vil den promillegraden sjåføren hadde, svekke dette:

  • Reaksjonstid
  • Motorikk
  • Balanse
  • Taleevne

Fengsel og gigabot

Nå har mannen både mistet jobben i Boreal, og er dømt til fengsel i 30 dager og en bot på 52.000 kroner.

Han er videre dømt til tap av førerretten for motorvogn i 2 år, regnet fra 30. juni i år. Mannen er også dømt til tap av retten til å drive personbefordring mot vederlag, og har mistet den såkalte kjøreseddelen for tre år.

Personalsak

Avdelingsleder for Boreal i Lakselv, Kåre Olli, sier han betrakter saken som en personalsak, som han ikke vil kommentere i media.

- Mannen jobber ikke lenger hos oss, og jeg anser oss ferdig med saken, sier Olli.

- Men dette er da ikke bare en personalsak: Det er jo alvorlig at mannen skulle ut og transportere folk, mens han var kraftig beruset. Ser ikke du også en klar parallell til Air Baltic-saken nylig, hvor flybesetningen var full, da de skulle frakte folk?

- Det må du eventuelt få en kommentar fra daglig leder Per Hansen i Boreal Transport Nord AS, sier Kåre Olli.

Nulltoleranse

Daglig leder Per Hansen i Boreal Transport Nord AS sier at selskapet ser veldig alvorlig på saken.

 - I likhet med Kåre Olli ser jeg dette som en personalsak, som jeg ikke vil kommentere. Men på generelt grunnlag vil jeg si at vi ser svært alvorlig på kjøring i rus. Vi har nulltoleranse på busskjøring i alkohol-, eller annen rus. Faktisk har vi strengere interne regler om dette, enn det er i vegtrafikkloven, sier Hansen til iFinnmark.

Han sier Boreal har leid inn et eksternt selskap, som uanmeldt kjører ruskontroller på selskapets sjåfører.

Kommentarer til denne saken