Allerede ute blir vi møtt av et skjelett i blomsterpotta. Inne henger flaggermus og spindelvev fra tak og vegger, dødninghoder og gresskar har fått plass på spisebordet og blodige fingre ligger i en skål på kjøkkenbenken. De skal spises. Mor Hege Marie Marhaug forsikrer at det går bra – det er nemlig hun som har bakt «fingrene». Rundt bordet prater og ler 15 glade niåringer. En av dem er kanskje spesielt glad. Hun fyller nemlig ni år i dag, på selveste halloween.

– Det er gøy å ha bursdag på halloween, og ekstra artig at jeg kan ha halloweenbursdag! Dette er første gang jeg har et sånt bursdagstema. I år ville jeg det fordi mange andre i klassen har hatt halloween-fest. Jeg fikk ikke lov til å ha både bursdagsfest og halloween-fest, men en bursdagshallowen-fest gikk bra, sier Johanne Larsen Marhaug fra Tromsø.

Hun har kledd seg ut som en flaggermus for anledningen.

– Hva er det beste med å ha bursdag i dag?

Merhaug tenker seg om.

– Når jeg går halloween, pleier jeg å få ekstra mye godteri hvis jeg sier at jeg har bursdag. Det er kanskje det beste, svarer hun.

Bildeserie

Se bilder fra halloween-bursdag i Tromsø

Litt misunnelig

– Lillesøsteren min er litt misunnelig på at jeg har bursdag i dag, sier niåringen og ser bort på Frida (6), som har kledd seg ut som et gresskar.

Sistnevnte har bursdag på sommeren, i august.

– Pappa har tulla med at hun kan ha «palloweeen-bursdag», men at hun bare vil få gulrøtter da, sier Johanne og ler.

– Det synes jeg ikke var noe morsomt! Men jeg er glad for at jeg får være med i dag. Lillesøsteren vår på tre år fikk ikke lov, sier Frida.

Senere skal jentene ut og gå halloween i nabolaget. Selvsagt. Også venninnen Erle Vestgård synes det hadde vært litt gøy å ha bursdag på «skrekkens dag».

– Det er veldig gøy med halloweenbursdag. Det beste med denne festen er at det er veldig pyntet her. Også er det god mat, sier hun.

De fleste jentene går på Fagereng skole.

 

Vikltig å inkludere alle

Mor Hege Marhaug og mannen gjør vanligvis ikke så mye ut av døtrenes bursdagsfeiringer.

– Denne gangen ville vi gjøre litt ekstra, siden det er første gang Johanne har halloweenbursdag. Men det er egentlig ikke noe viktig å gjøre noe stort ut av det. Det viktigste er at barna koser seg og at alle blir inkludert. Det er veldig viktig at foreldre tar ansvar for å inkludere alle i klassen. Det er nok ganske naturlig mens barna går på barneskolen, men ikke like naturlig når de blir litt eldre. I denne alderen må foreldre være litt ekstra oppmerksomme på å inkludere alle, sier hun.

Marhaug mener det har blitt veldig viktig for tromsøbarn å gå halloween de siste årene.

– Men gjør egentlig barna knep hvis de ikke får knask?

– Nei. Ikke som jeg vet i alle fall, sier hun og smiler.