Kreftforeningen mener forhandlingene om Perjeta tok beklagelig lang tid.

Legemiddelet Perjeta var i mai i fjor så høyt priset at norske myndigheter sa blankt nei til at sykehusene kunne ta det i bruk.

Etter en forhandlingsprosess på flere måneder mellom gigantselskapet Roche og Beslutningsforum, ble partene enige. I mai vedtok Beslutningsforum at Perjeta skulle gjøres tilgjengelig for den aktuelle pasientgruppen.

Drevet tilbake

Denne helga forteller Nordlys historien om Bjørghild Nymo Johnsen (48) fra Gibostad på Senja i Troms.

Johnsen fikk dødsdommen av legene av april. Kort tid etter ble kreftmedisinen Perjeta godkjent i Norge. Den har drevet sykdommen tilbake og gitt 48-åringen fornyet håp om at livet skal fortsette.

LES SAKEN: Bjørghild fikk dødsdommen fra legene. Så beskjeden som gir håp (Nordlys pluss)

- For meg var dette helt utrolig. Jeg måtte bare si at det er slike nyheter jeg ville få, i stedet for negative, sier Johnsen til Nordlys.

Nå får fem personer behandling med Perjeta bare på UNN i Tromsø.

- Jeg fikk beskjed fra legen min at hun hadde to nyheter: En dårlig og en god. Den dårlige nyheten var at kreften hadde endret seg og blitt mer aggressiv. Den gode nyheten var at medisinen Perjeta var godkjent for denne typen kreft, og at det i Norge for bare noen dager siden var gitt tillatelse til å ta den i bruk, forteller hun i Nordlys-saken.

Krever gjennomgang

Kreftforeningen reagerer på at medisinen kom sent på markedet i Norge.

- Når det gjelder Perjeta, har vi bare sett begynnelsen på det som kommer. Dette er en problemstilling vi kommer til å stå overfor mange ganger i framtida. Det vil komme mange nye medikamenter. Det er viktig at det offentlige og legemiddelindustrien sammen sørger for at prosessene blir gjennomført langt raskere. Kreftforeningen håper denne saken bidrar til en gjennomgang av hele systemet. Forhandlingene om Perjeta tok beklagelig lang tid.

Det sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen Ole Alexander Opdalshei.

Han mener det er viktig at det offentlige tar grep, slik innføringen av viktige kreftmedisiner kan innføres raskt.

Gitt i lang tid i naboland

- Jeg, og mange flere, har reagert på at pasienter i våre naboland Sverige og Danmark har gjort medisinen tilgjengelig lenge før Norge, sier Opdalshei.

I mars i år sa helseminister Bent Høie til VG at han ikke vil akseptere at legemiddelindustrien dikterer prisene på en slik måte at Norge betaler mer enn nødvendig for legemidlene og dermed reduserer muligheten til å hjelpe andre.

LES OGSÅ: Prisen for et lengre liv

Fem kvinner ved UNN

Perjeta gir alvorlig syke kvinner i gjennomsnitt 15,6 måneder lenger levetid, men halvparten lever fem år eller enda lenger. Det viser den internasjonale Cleopatrastudien.

Perjeta gis til kvinner med undergruppe HER 2-positiv brystkreft som gir fjernspredning.

 Ifølge overlege ved kreftavdelingen, Egil Støre Blix, får i dag fem kvinner Perjeta ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Behandlingen ble startet opp ved UNN kort tid etter at Perjeta ble gjort tilgjengelig. Bjørghild Nymo Johnsen på Gibostad, som lørdag deler sin historie med Nordlys sine lesere, er en av dem.

- Perjeta, eller Pertuzumab, kan bare gis kvinner med HER 2-positiv brystkreft som har utviklet spredning, sier Støre Blix til Nordlys.

Han forventer at det allerede pågår studier for å se om Perjeta kan ha forebyggende effekt.

- Skuslet bort

Opdalshei sier til Nordlys at han ikke vil kritisere Beslutningsforum for jobben som er gjort i forhandlingene med gigantselskapet Roche.

- Vi kjenner jo ikke til forhandlingene. Men det er helt klart at prosessene må bli langt raskere.

 100 kvinneår er skuslet bort, sa overlege og spesialist Erik Wist ved Oslo universitetssykehus til VG om at forhandlingen tok så lang tid.

Nordlys har prøvd å komme i kontakt med Wist, uten å lykkes.

Assisterende generalsekretær mener den nye medisinen betyr enormt mye. Den betyr ekstra tid.

- Vi er selvsagt svært glade for at medikamentet er tatt i bruk. Det er ikke et medikament som gjør folk frisk, men det forlenger livet. 15 måneder er lang tid. Det kan bety at en mamma kan få oppleve datterens konfirmasjon - eller se at et barnebarn kommer til verden. Resultatene viser at den ikke bare gir tid, men tid med god kvalitet, sier Opdalshei.