Gå til sidens hovedinnhold

Bruker satellittantenne som filmlerret

Artikkelen er over 6 år gammel

Danser med nordlyset projisert på kroppen.

Kunstnerparet Simone Grøtte og Herman Rundberg lanserer i dag nok et nytt samarbeid - en film, inspirert av forestillingen de gjorde under Varangerfestivalen i fjor.

Danser Grøtte står for regi, dans og koreografi, mend Rundberg har fått med seg guttene i Kråkesølv til å komponere og fremføre musikken, i filmen som har fått tittelen "Homecoming - Hjemmeseier".

- Det er kun to medvirkende i selve filmen. Meg og nordlyset. Nordlyset projiseres på kroppen min, mens jeg danser. Det blir en ny og spenstig framstilling av nordlyset, sier Grøtte.

Identitet og tilhørighet

Danseren og koreografen, som nylig hadde stor suksess med forestillinga "Mannen som stoppa Hurtigruta" (for øvrig også her med samarbeid med ektemannen Rundberg), forteller at kunstfilmen handler om identidet, tilhørighet og det å søke etter sine egne røtter.

- Det er en skjør tanke, dette med tilhørighet, sier hun.

"Homecoming - Hjemmeseier" beskrives som minimalistisk - men en film som samtidig rommer veldig mye.

Simone Grøtte

- Hvor kommer nordlyset inn i bildet?

- Nordlyset er symbolsk i sin projisering på meg. Det blir en del av meg - og det er det jo. Hjemme for oss er det nordnorske og det arktiske. Både jeg og Herman har en enorm kjærlighet for landsdelen, og nordlyset er en stor del av den, sier Grøtte.

Satellittantennefilm

Filmvisningen er et samarbeid med Kongsberg Satellite Services (KSAT) - og filmen skal altså vises på en av deres svære satellittantenner ved Prestvannet i Tromsø.

- De sier at noe slikt har de ikke vært med på før. De er veldig engasjerte, smiler Grøtte.

Så filmen om nordlyset som danser på danseren vises altså på noe som til vanlig tar imot all slags signaler fra verdensrommet.

- Ja, det er ganske spennende, ler Grøtte.

Filmen vises for første gang onsdag kveld, og vil vises i loop mellom 18 og 21 frem til søndag. Generalprøven tirsdag ga signaler om et interessert turpublikum.

- Det var helt vilt. Det ble kø i løypa, folk stoppet for å se. Jeg tror folk synes det var gøy. Noen har faktisk sagt til meg at dette blir en motivasjon for å komme seg ut litt - det er jo fint!

Kråkesølv-samarbeid

Musikken Grøtte danser til er det altså Herman Rundberg som står bak. Med seg på laget har han bodøbandet Kråkesølv.

- Vi skreiv utkastet til melodien her i Tromsø, og så ordnet Kråkesølv teksten, og så spilte vi det inn i Bodø. Vi hadde en førpremiere på låten på radio, og foreløpig har responsen vært veldig god, sier Rundberg.

Uten noe forhåndspromotering har faktisk sangen, som bærer navnet "Hjemmeseier", blitt listet på P1.

- Det setter vi pris på!

Sangen, i likhet med filmen, har grunntema identitet og tilhørighet.

Kommentarer til denne saken