Arbeidet stanset av politiet etter gasslekkasje

Artikkelen er over 5 år gammel

Vil være sikker på at det ikke skjer igjen.

DEL

Flere hundre kilo flytende nitrogen kan ha lekket ut etter sprengningsulykka på Universitetet i Tromsø (UiT).

Uhellet inntraff da en stein ble slynget om lag 50 meter gjennom lufta og traff den 16.000 liter store tanken med flytende nitrogen.

Sprengningen ble foretatt like før klokka 17. En arbeider skal ha sett en stein treffe tanken. Kort tid senere var både politiet og brannvesenet på plass ved universitetet.

VERNEDRAKTER: Brannmannskaper foretok målinger av nitrogennivået i bakgården hvor lekkasjen oppsto.

VERNEDRAKTER: Brannmannskaper foretok målinger av nitrogennivået i bakgården hvor lekkasjen oppsto. Foto:

VERNEDRAKTER: Brannmannskaper foretok målinger av nitrogennivået i bakgården hvor lekkasjen oppsto. Foto: Øystein Solvang

Ulykken skjedde i forbindelse med byggingen av nytt medisin- og helsefagbygg (MH2) på Universitetet i Tromsø. Nitrogentanken står i bakgården til det eksisterende MH-bygget, like ved byggeplassen.

Politiet har beordret stans i arbeidet inntil Arbeidstilsynet har vært på inspeksjon onsdag.

- Vi vil forsikre oss om at arbeidet utføres etter forskriftene og at det ikke skjer lignende ting, særlig når det foregår i nærheten av der mange ferdes, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Jøran Bugge, til Nordlys.

FAREN OVER: Mannskaper fra brannvesenet etter de stanset lekkasjen.

FAREN OVER: Mannskaper fra brannvesenet etter de stanset lekkasjen. Foto:

FAREN OVER: Mannskaper fra brannvesenet etter de stanset lekkasjen. Foto: Øystein Solvang

Høyt trykk

Da Nordlys slapp inn på området ved 18-tiden, lakk det fremdeles små mengder nitrogen fra tanken.

- Det lekker fremdeles i skadepunktet. Det som er farlig, er stengt av, sier Frank Rasmussen, driftsleder ved MH-bygget. Han forklarer at tanken har blitt flyttet i forbindelse med byggearbeidene.

Den ødelagte ventilen var en sikkerhetsventil som skal forhindre overtrykk i tanken, forklarer Rasmussen. Den ble liggende like ved tanken etter ulykken.

Tanken har normalt et trykk på elleve bar, omtrent elleve ganger det atmosfæriske trykket ved havnivå. Etter lekkasjen stabiliserte trykket i tanken seg på fire bar. Rasmussen anslår at et par 100 kilo nitrogen har lekket fra tanken.

- Nitrogenet bruker å bli fylt i mindre dunker eller distribuert i et nett på bygget. Noe går også til sykehuset. Flytende nitrogen brukes i mindre beholdere til å oppbevare prøver, sier Rasmussen.

BYGGEPLASS: Innsatsleder Siv Renland og politiførstebetjent Espen Wang foran sprengningsstedet.

BYGGEPLASS: Innsatsleder Siv Renland og politiførstebetjent Espen Wang foran sprengningsstedet. Foto:

BYGGEPLASS: Innsatsleder Siv Renland og politiførstebetjent Espen Wang foran sprengningsstedet. Foto: Øystein Solvang

- Ingen fare

- Det har vært en sprengningsulykke, og en stein har truffet en ventil på denne gasstanken, slik at det har lekket gass. Brannvesenet kom til stedet og fikk stanset lekkasjen, forklarer politiets innsatsleder, Siv Rønland, til Nordlys.

Lekkasjen medførte ingen fare for eksplosjon eller brann.

- Brannvesenet har stengt kranene slik at lekkasjen har opphørt, og politiet vil etterforske hva som har skjedd. Arbeidstilsynet vil også bli rutinemessig bli koblet inn, sier Rønland.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken