Gå til sidens hovedinnhold

Bekymringsmelding om bolighus i Tromsø: - I hvert rom var det liggeplasser til mellom fem og syv stykker

Artikkelen er over 3 år gammel

En gråsone, mener brannsjefen om privat utleie.

Brann og redning har sendt en bekymringsmelding til byggesakskontoret i Tromsø kommune etter observasjoner fra etatens feiere.

Feierne ga fyringsforbud i boligen. Samtidig observerte de det som ble vurdert som mulig uolvig virksomhet i huset.

«Det var noen ting de stusset over angående brannsikkerheten», skriver brann og redning i varselet til kommunen.

«I alle etasjer var det to mikrobølgeovner, kjøleskap og komfyrer - mange flere enn det som er normalt for en enebolig. Det var også flere senger på rommene. I hvert rom var det liggeplasser til mellom fem og syv stykker»

Møtte på Airbnb-turister

Ifølge observasjonene på stedet mener brann og redning at det var sengeplasser til totalt 13 personer, heter det i brevet til Tromsø kommune.

Feierne møtte på to personer i huset. De sa at de ikke eide huset, men at de leide boligen via utleietjenesten Airbnb. Brann og redning ber kommunen se på saken.

Nordlys har vært i kontakt med huseieren. Han sier han avventer kommunens respons på bekymringsmeldingen og ønsker klarhet i regelverket rundt Airbnb-utleie.

Samtidig påpeker huseieren at de fleste som leier i boligen er langtidsleietakere. Om han bryter noen regler, har han i så fall ikke vært klar over det, sier han til Nordlys.

Ønsker klare regler

Brannsjef i Tromsø, Øystein Solstad, forklarer at det er stor forskjell på om en bolig klassifiseres som vanlig bolighus eller brukes til næringsformål. Drives det næringsvirksomhet på eiendommen er kravene til brannsikkerhet strenge.

- En vanlig enebolig ligger i risikoklasse 4. Næring er til sammenligning i risikoklasse 6, kategorien med de aller høyeste kravene til brannsikkerhet. Det medfører klare krav til rømningsveier, varsling, sprinkleranlegg og ledelys, sier Solstad til Nordlys.

Privat utleie, for eksempel gjennom tjenesten Airbnb, havner i en gråsone mellom vanlig boligformål og næringsvirksomhet, mener brannsjefen.

- Det er ikke laget regler for slik utleie. Vi ønsker at myndighetene kommer på banen og gir noen retningslinjer for Airbnb, sier Solstad.

Gjennom Airbnb leies det ut både eneboliger og leiligheter, men også rom, loft og kjellere i eksisterende bolig. Langt fra alle er godkjente utleieenheter. Det bekymrer brannvesenet.

- For eksempel kan det være folk som leier ut et loft som verken har rømingsveier eller røykvarslere, sier Solstad.

Kommentarer til denne saken