Torsdag overleverte Gjensidigestiftelsen 37 nye brannkjøretøy til brannvesenet i Norge.

Vara-brannsjef i Tromsø, Kaj Christiansen, var blant de mange brannsjefene som hadde reist til Oslo for å hente hjem en brannbil.

Tromsø mottok en mindre brannbil, kalt fremskutt enhet, til en verdi av rundt 1,5 millioner kroner av administrerende direktør Unn Dehlen i Gjensidigestiftelsen.

En såkalt fremskutt enhet er i praksis en spesialbygd varebil som veier 3,5 tonn og som er mye raskere fremme på åstedet enn en stor slukkebil.

Denne type bil har ikke vært benyttet i storskala i norsk brannvesen tidligere, men er utbredt i Sverige.  Ifølge Gjensidige-stiftelsen viser statistikk fra nabolandet at en fremskutt enhet er 5-6 minutter tidligere fremme enn de store bilene.

Jubelen var stor

Varabrannsjef Christiansen mottok i dag nøklene til brannbilen. Selve bilen vil bli kjørt opp til Tromsø av en kollega i løpet av helgen.

Christiansen forteller at de søkte spesielt om en fremskutt enhet.

- En slik liten bil har vi ønsket oss lenge. Det er ofte vanskelig å komme frem i Tromsø. Og denne bilen skal vi bruke ved trafikkulykker, og hendelser i tunneler, parkeringsanlegg og andre steder der det er trangt. Det vil også bli lettere å komme frem i rushtrafikken med en liten bil.

Han forteller at de ansatte i brannvesenet ble svært glade da de forsto at de var blant dem som skulle motta en brannbil.

- Vi søkte om bilen og hadde gode argumenter, så jubelen var stor da vi fikk innfridd ønsket vårt.

I tillegg til brannbil får Tromsø Brann og redning en del ekstra utstyr.

Økt beredskap

- Mange brannkorps sliter med eldgamle og utdaterte kjøretøy. Samtidig er brannbilen mannskapenes viktigste verktøy når de skal redde liv og verdier. Derfor er vi glade for at nettopp Tromsø brann og redning nå får et nytt kjøretøy som vil bidra til økt brannberedskap lokalt, sier I en pressemelding fra stiftelsen sier  administrerende  direktør i Gjensidigestiftelsen., Unn Dehlen, i en pressemelding.

I tillegg til at 23 brannkorps fikk en fremskutt enhet, ble det også delt ut 12 store mannskapsbiler til en verdi av 5 millioner prer stykk, samt en ny redningsdykkerbil.

Lyngen brann og redning mottok også en brannbil i dag. Verdien av alle de 36 brannbilene er på 350 millioner kroner.