Dette frykter vi mest, men vi er dårlig forberedt

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Forsikringsbransjen foreslår jevnlige brannøvelser.

DEL

Få tilgang til alt innhold på Nordlys - åtte uker for kun 99,-.

Vi bor tett, men vi har svært sjelden brannøvelse. Det til tross for at brann er noe av det vi frykter mest, skriver Avisa Nordland.

Spørreundersøkelse

76 prosent av de som bor i blokk forteller at de aldri har vært med på en felles brannøvelse i borettslagets regi der de bor nå. Og av de som bor i sameier, svarer 64 prosent det samme.

Det viser en spørreundersøkelse som TNS Gallup har gjort for forsikringsselskapet If. Undersøkelsen omfatter rundt 1000 husstander. Halvparten av de spurte har brann øverst på listen over hendelser man frykter i hjemmet.

– Dette er en altfor høy andel, fastslår direktør Ottar Sefland i If i en pressemelding.

Sefland har ansvaret for rundt 8000 borettslag og sameier som er forsikret i selskapet.

– I en boligblokk kan det være beboere som trenger hjelp til å komme seg ut hvis det brenner. Det er gjennom øvelser man finner ut om teoretiske branninstrukser fungerer i praksis, sier Sefland.

Bør skje årlig

Øvelser bør avholdes minst en gang i året. 1. januar i år ble alle borettslag og sameier pålagt å gjennomføre jevnlige brannøvelser.

– Nytt av året er et skjerpet krav i forskriften om å ha rutiner for evakuering, samt opplegg som sikrer at de som oppholder seg i bygget har tilstrekkelig informasjon om brannsikker atferd, sier senioringeniør Lars Haugrud i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Å samle beboere og fortelle dem hva som er felles møteplass ved brann, er eksempel på en nyttig og enkel brannøvelse. Det gir brannvesenet rask oversikt over hvem som har kommet seg ut. Å samle eldre beboerne for å ha et eget møte om rutiner spesielt tilpasset dem, er også en øvelse, sier Haugrud.

Artikkeltags