Gå til sidens hovedinnhold

Brannmenn fikk sjokkregning på titusener av kroner fra Skatt Nord

Artikkelen er over 6 år gammel

Må betale for svarte inntekter. - Føler seg lurt, sier tillitsvalgt.

Flere titalls ansatte i Brann og redning i Tromsø har mottatt brev fra Skatt Nord med personlige skattekrav etter det etaten mener er svarte inntekter i løpet av flere år. Det får Nordlys bekreftet hos flere ansatte i Brann og redning.

Inntektene stammer fra dugnadsarbeid for Brann og rednings bedriftsidrettslag, men mesteparten av pengene skal ha gått direkte til hver enkelt ansatt.

Skatt Nord har gått ti år tilbake i tid i sin beregning av inntektene, og enkelte skal ha fått krav på titusenvis av kroner.

- Føler seg lurt

- Det jeg kan si er at jeg er blitt kontaktet av flere av medlemmene. De føler seg lurt, for de har alltid trodd at de har jobbet for et idrettslag.

Det sier tillitsvalgt for fagforbundet Delta i Brann og redning, Stein Børre Hansen.

Brann og rednings bedriftsidrettslag har hatt mange oppdrag over minst 12 år. De har også lånt etatens eget utstyr for å gjennomføre oppdragene, som er utført blant annet på vegne av Næringsforeningen.

Ifølge NRK var omsetningen på en kvart million kroner bare i 2013.

Ber ledelsen ta grep

Medlemmene i bedriftsidrettslaget skal blant annet ha brukt inntektene til fotballturer, turneringer og lignende sosiale og idrettslige formål. Samtidig skal inntektene ha blitt utbetalt som om det var vanlig lønn.

Aktiviteten i bedriftsidrettslaget er også en del av bakgrunnen for oppsigelsen av tidligere brannsjef Nils Ove Sollid. Sollid har bestridt oppsigelsen, og arbeidsrettssaken kommer opp for retten senere i år.

De ansatte i Brann og redning mener skattekravet er urettferdig. Flere har også pekt på at virksomheten i bedriftsidrettslaget har vært etablert og godkjent internt i mange år. 

- Jeg har overlatt saken til ledelsen i Brann og redning, sier Stein Børre Hansen.

- Frakoblet kommunen

 Fungerende brannsjef sier han vet lite om saken, og henviser til kommunaldirektør Øystein Nermo i Tromsø kommune.

Til Nordlys sier Øystein Nermo:

«Jeg vet bare at Skatt Nord har undersøkt dette. Det er en sak mellom Skatt Nord og den enkelte som har vært med på dette. Vi er helt frakoblet dette, og har ikke hørt noe fra Skatt Nord. Bedriftsidrettslaget har vært den paraplyen de ansatte har jobbet under, men det legger ikke Skatt Nord vekt på. Det er de ansatte som har gjort dette, og ikke noe som kommunen har hatt kontroll med eller har godkjent. Hvis det er gjort ting som er i strid med skattereglene, så må skattemyndighetene ta tak i det».

Ufullstendige opplysninger

Skatt Nord, ved kommunikasjonsrådgiver Sara Katrine Olsen, har følgende uttalelse i saken:

«Skatteetaten er underlagt streng taushetsplikt og kan derfor ikke uttale oss i enkeltsaker, som jo dette er. Det betyr at vi ikke kan kommentere eventuelle undersøkelser rundt enkeltpersoner knyttet til bedriftsidrettslaget til Tromsø brann og redning som du spør om. Det vi kan si på generelt grunnlag er at i de tilfeller der vi mistenker at skatteyter har oppgitt ufullstendige eller ukorrekte opplysninger på selvangivelsen, foretar Skatteetaten undersøkelser. På nåværende tidspunkt har vi derfor ikke anledning til å kommentere noe ytterligere.»

Kommentarer til denne saken