Skjøt mårhund

MED HANSKER: Torkjell Morset i Statens naturoppsyn tar ingen sjanser, og tar på seg hansker før han holder mårhunden. Dyret har ofte revbendelorm og rabies-smitte med seg.

MED HANSKER: Torkjell Morset i Statens naturoppsyn tar ingen sjanser, og tar på seg hansker før han holder mårhunden. Dyret har ofte revbendelorm og rabies-smitte med seg. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bekymret over fangst.

DEL

– Vi er derfor bekymret for at denne arten har kommet til Finnmark, sier Torkjell Morset i Statens naturoppsyn (SNO) til Finnmark Dagblad. Jegeren som skjøt mårhunden i Børselv i Porsanger ønsker ikke noe oppstuss, og vil ikke stå fram, skriver Finnmark Dagblad.

Blir pynt på naturhuset

Krabaten veier 6 kilo, og skal stoppes ut, etter undersøkelser på Veterinærinstituttet.

– Det er ikke unaturlig at den veier 7–8 kilo på denne tiden. For den har feitet seg opp for vinteren. Den går ikke i dvale, men legger seg til å sove under en rot i en slags vintersøvn. Den kan våkne opp igjen når det er mildvær, forteller Petter Kaald i SNO.

Drept i utedassen

På begynnelsen av 1990-tallet ble en mårhund funnet i en utedass i Pasvik, og slått i hjel.

Med mårhunden skutt i Børselv forleden, er det bare gjort en håndfull sikre observasjoner av arten i Finnmark.

Mårhunden har blitt utbredt i Polen og Finland, etter at den ble satt ut av russere for pelsjakt. Nå er den landjordas svar på kongekrabben.

På svartelista

– Ja, bare at denne er langt verre en kongekrabben. For kongekrabben har blitt en ressurs i Finnmark. Mens mårhunden er uønsket i Norge, og står på svartelista, påpeker Petter Kaald.

Det er derfor noen jegere spøkefullt kaller mårhunden for «dyreverdens svar på mulla Krekar».

Smittefarlig

Årsaken til at mårhunden er uønsket i Norge, er smitten den ofte fører med seg.

– Den er ofte bærer av revbendelorm, som er en hissig orm som setter seg på levra, og man derfor ikke blir kvitt. I tillegg bærer den ofte på rabies, forteller Kaald.

At mårhunden nærmest er en «støvsuger» i våtmarksområder og spiser opp alt den kommer over av rypeegg, egg fra ender og annet småvilt, gjør at den ikke er populær blant jegere.

Kan fanges for hånd

Mårhunden er et sosialt dyr, og flokker seg ofte. Derfor prøver SNO å fange enkeltindivider levende.

– Da vil vi merke den med en GPS, og spore den. Dette for å se om den møter artsfrender, slik at vi kan fange flere av dem. Mårhunder som blir fanget, blir sterilisert, før de blir satt ut igjen, forteller Torkjell Morset.

– Den har så korte bein, at et raskt menneske klarer å springe den opp. Da kan man gi den et tupp med skoen, og da vil den ofte legge seg ned og spille død. Da kan man fange den levende, og legge den i ryggsekken, forteller Petter Kaald.

Med tanke på at dyret ofte bærer rabies, vet ikke Finnmark Dagblad om dette er en «sport» å anbefale!

Artikkeltags