Finansgigant: Den største boligboblen kan være norsk

FRYKTER SMELL: Tromsø har de siste årene hatt et av Norges heteste boligmarked. Nå mener amerikansk kredittvurderingsbyrå at Norge er mest utsatt for en boligsmell. Illustrasjonsfoto: Yngve Olsen

FRYKTER SMELL: Tromsø har de siste årene hatt et av Norges heteste boligmarked. Nå mener amerikansk kredittvurderingsbyrå at Norge er mest utsatt for en boligsmell. Illustrasjonsfoto: Yngve Olsen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Norge har det aller største spriket mellom dagens boligprisnivå og den naturlige markedsbalansen, mener amerikansk kredittvurderingsbyrå.

DEL

(Nettavisen): Norge er det utviklede landet som er mest utsatt for en boligsmell, ifølge en studie gjennomført av det amerikanske kredittvurderingsbyrået Moody's.

Det skriver Bloomberg News.

Studien ser på forskjellen mellom dagens boligpriser og det som er definert som et balansert marked, altså et marked der prisene verken er for høye eller for lave. Den sammenlikner 20 utviklede økonomier.

I ubalanse

I oversikten er Norge landet med det mest overprisede boligmarkedet. Ifølge Moodys ligger norske boligpriser åtte prosent over markedsbalansen, foran Belgia (sju prosent), Tyskland (seks prosent) og Frankrike (fem prosent).

– Land der boligprisene og leiepriser ikke er i balanse, og justerer seg tregt, er mest utsatt for skadelige økonomiske effekter fra høye boligpriser, skriver Moody's analytikere, Emilla Gyoerk og Collin Ellis, ifølge Bloomberg.

Flere selveiere

På toppen av dette har Norge den høyeste andelen selveiere, med 85 prosent, noe som gjør at resten av økonomien vil være spesielt sårbar hvis det kommer en boligsmell.

Moody's skriver at Norge er det mest sårbare av alle landene som er blitt analysert. De er heller ikke alene i vurderingene sine.

Den norske kronen har svekket seg til nivåer ikke sett siden finanskrisen som følge av utenlandske investorers frykt for en boligsmell.

OECD advarte dessuten denne uken at faren for en boligboble er en betydelig bekymring for den norske økonomien.

- Det er absolutt en sjanse for en hard landing i boligmarkedet. Det er Norge må være veldig klar over, sa visegeneralsekretær i OECD, Mari Kiviniemi på spørsmål fra Nettavisen da OECD la frem sin landsrapport for Norge tirsdag.

Artikkeltags