Frykter du boligbrann i ferien? Slik kan du sikre deg

Frykter du for huset ditt i sommer? Les enkle tips for hvordan du kan redusere risikoen.

Frykter du for huset ditt i sommer? Les enkle tips for hvordan du kan redusere risikoen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Mange har kjent på kroppen hvordan det er å oppleve en boligbrann, mens andre frykter å komme hjem fra ferien til nedbrent bolig. Nå kommer Norges Takseringsforbund (NTF) med flere tips til hvordan du kan redusere risikoen betrakterlig. I all hovedsak bør du nappe ut alle kontakter tilhørende utstyr som trekker unødvendig mye strøm. Ifølge NTF øker appareter i hvilemodus både risikoen for brann, samt at den har innvirkning på strømregningen.

– I norske boliger finnes det gjerne mange elektriske apparater som står i stand-by når de ikke er i bruk. Når man skal reise på ferie er det lurt å ta en gjennomgang, og koble helt ut alt som ikke trenger å være på, sier Henning Bongard, el-takstmann tilknyttet Norges Takseringsforbund.

Risiko

Han forteller at de fleste husttander i dag har et titalls elektroniske gjenstander i huset som står i hvilemodus. Dette kan være datautstyr, TV-dekodere, og annen forbrukerelektronikk. Verstingen er ladere til mobiltelefoner som konstant står tilkoblet strømnettet. Ifølge Bongard er dette helt unødvendig.

– Elektronikk i hvilemodus trekker vanligvis svært lite strøm, men tilkobling til lysnettet innebærer alltid en potensiell risiko. Den risikoen bør elimineres når man skal være lenge borte.

Overspenning

Om sommeren øker også faren for at lynnedslag kan ramme elektriske installasjoner.

– Sommer er høysesong for tordenværsoverspenninger. Alle kjenner til lynnedslag, men færre er nok klar over at overspenninger i elektriske anlegg lett utvikles ved at ladede skyer passerer over oss i stor hastighet. Vi merker ofte dette ved at været er lummert, sier Bongard.

Et godt tips kan være å anskaffe seg overspenningsvern for å hindre at for eksempel lynnedslag ødelegger ditt elektroniske utstyr. Dette kan du enten installere i sikringsskapet, eller kjøpe «fin-vern» og sette inn i jordet stikkontakt.

– Den gir brukbar beskyttelse. Men pass på å kjøpe en godkjent type, minner takstmannen.

Boligbrann

En stor synder er også varmtvannsberederen. Denne må også klargjøres før ferien. Bongards beste råd er rett og slett å koble den helt ut dersom du skal være flere uker i strekk borte fra huset ditt.

– Vårt råd er å koble den ut hvis man skal være borte noen uker i strekk. For de som har jordfeilbryter installert, anbefaler vi også å bruke testknappene før man drar på ferie.

Elektrisitet er en av hovedårsakene til boligbranner her i landet. Rundt 40 prosent av brannene kan knyttes til elektrisk årsak eller feil bruk av elektrisk utstyr, ifølge statistikk fra Brannvernforeningen.

Penger å spare

I tillegg til redusert brannfare kan utkobling av unødvendig elektrisitet være god boligøkonomi, mener Are Andenæs Huser, administrerende direktør i Norges Takseringsforbund.

– Det finnes ikke sikre, norske tall for energibruk fra apparater i standby-stilling, men anslag fra EU har pekt i retning av at slik bruk kan utgjøre rundt 5 prosent av strømforbruket. Ifølge energibyrået IEA må andelen antas å øke i årene fremover, sier Andenæs Huser.

Han tror lave energipriser medvirker til at nordmenn ikke er så oppmerksomme på dette.

– Men prisstrukturen kan endre seg, og gode vaner på dette området er lønnsomt allerede i dag. En vanlig husstand kan trolig spare mange hundrelapper i året på å koble ut unødvendig standby-strøm.

Artikkeltags