I Vestregata 61 i Tromsø sentrum finner vi det som må være et av byens aller styggeste hus. Nå er dette til salgs for lett sjokkerende 6,9 millioner kroner

Men dette har ikke alltid vært et av byens styggeste hus.

Skulle vernes

Bygningen var tidligere et av få flotte trehus bygget på 1850-tallet som fortsatt sto oppført i Tromsø. Bygningen ble i flere tiår sett på som verneverdig, og befant seg også på listen til fylkeskommunen over bygninger som skulle vernes. Bygningen var i stor grad uendret både eksteriør- og interiørmessig, og blant annet fantes det vakre og unike takdekorasjoner.

Høsten 2003 ble imidlertid alt av utvendig panel, taktekking og taktro fjernet ifølge Fortidsminneforeningen i Troms. Bygningen fikk stå ubeskyttet de neste årene, og i 2006 kunne et takstfirma slå fast at det hadde gått som det måtte gå: Bygningen var nå infisert med kraftig råte, soppangrep og fuktinntregning.

Rådet fra takstfirmaet var klart: Bygningen burde rives.

Fortidsminneforeningen i Troms spekulerte da i om dette kunne være såkalt passiv dødshjelp til en bygning som var blitt ulønnsom.

LES MER: Vestregate 61 – et vellykket knep?

AttrakRIV

Så, tidligere i juli i 2012, havnet denne annonsen på finn.no:

"Nyhet kommer!!! Salgsoppgave under utarbeidelse. Sentrum nord - Attrakriv bytomt."

Huset man skulle selge var Vestregata 61, prislappen var høye 6,9 millioner kroner, men det synes klart at det er tomta som er det viktigste. En feilstavning i beskrivelsen avslører kanskje det som er den bakenforliggende tanken her: "AttrakRIV".

Tomta bestemmer prislappen

En telefon til meglerfirmaet, SNE Eiendom som har ansvaret for å selge eiendommen på vegne av eierne, gjør det også klart at det er tomta de baserer prislappen på.

- Nå er det ikke jeg som har ansvaret for dette prosjektet, men da han som har det er på ferie kan jeg heller uttale meg på generelt grunnlag. Dette er en tomt med store muligheter for videre utnytting. Huset på tomta står nå rivningsklart, og utifra dette fakta er det fastsatt en slik prisantydning, sier daglig leder Tom Espen Stormo hos SNE Eiendom til Nordlys.

Stormo begynner faktisk å le litt når Nordlys' journalist spør om det er huset som er såpass mye verd.

- Haha, nei det er nok tomta på 395 m2 i det svært sentrumsnære området som bestemmer prislappen - ikke det falleferdige huset. Her kan man bygge stort, og for de rette er det gode muligheter, sier Stormo.

Så med tid og stunder dukker det nok opp et toppmoderne bygg der - for de som vet å utnytte sine muligheter.