Vi fyrer for kråka

Nye, moderne vedovner, som disse kleberovnene, utnytter vedenergien svært godt.

Nye, moderne vedovner, som disse kleberovnene, utnytter vedenergien svært godt. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Hver gang du fyrer opp i ovnen, gleder kråka på taket seg.

DEL

(Siste) Hele 1,5 milliarder kilowattimer (kWh) av energien fra vedfyring går nemlig rett i pipa og ut til kråka på taket.

Det viser beregninger fra organisasjonen til norske vedprodusenter, Norsk Ved.

Økt produksjon

I fyringssesongen 2009/2010 var vedforbruket i 7,32 milliarder kWh. Dette er mer enn ti ganger årsproduksjonen i Alta kraftverk.

I løpet av våren og sommeren 2010 økte medlemmene i Norsk Ved produksjon og salg med 25 prosent, men ifølge Norsk Ved blir alt for mye ved blir brent i gamle ovner.

Dermed utnyttes energien i veden svært dårlig.

En ny, rentbrennende ovn utnytter i gjennomsnitt 75 prosent av vedenergien.

I en gammel ovn er utnyttingsgraden bare 40 prosent.

Ressursløsning

– Det er ressurssløsing at så mye av vedenergien ikke kommer forbrukerne til gode, sier fagsjef Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved.

– 1,5 milliarder kWH er godt over dobbelt så mye som årsproduksjonen i Alta kraftverket. En så stor varmemengde ville forbedret forbrukernes økonomi og i tillegg betydd mye for avlastning av elektrisitetsproduksjon og overføringslinjer, sier han.

Tilskudd?

I dag er det ingen statlige tilskudd til kjøp av vedovner. Det reagerer Norsk Ved på og krever at vedovner nå bør inkluderes i de statlige støttetiltak for biovarme.

– I dagens vanskelige energisituasjon er det direkte tragisk at vi fremdeles har så mange, gamle ressurssløsende vedovner i bruk, sier Stranna Larsen. (ANB)

Artikkeltags